Karin Stoltenberg var en av hovedarkitektene bak den norske familiepolitikken som ble utformet på 1970-tallet. Hun var en av pionerene bak likestillingsloven og partnerskapsloven, og som byråkrat forfattet hun den banebrytende stortingsmeldingen om selvbestemt abort.
Det var som byråsjef i det daværende Forbruker- og administrasjonsdepartementet hun fikk i oppgave å være med og lage en familiepolitikk. I stortingsmeldingen, som kom på midten av 1970-tallet, ble det meislet ut en helt ny politikk om barnehager, lenger fødselspermisjon, rett til fri når barn er syke, skolefritidsordninger etc. Alt ting som etter hvert er blitt gjennomført.
Gift med Thorvald
Egentlig var det forsker hun skulle bli. Da hun på slutten av 1950-tallet kom hjem til Norge etter noen år i Canada var hun i ferd med å ta doktorgraden i genetikk. Men så giftet hun seg med Thorvald Stoltenberg, og Karin avbrøt forskerkarrieren da han gikk inn i utenrikstjenesten. Hun så for seg et liv med mye flytting og mente det ikke lot seg kombinere med den type forskning hun var interessert i. I stedet begynte hun å studere statsvitenskap og ble administrator og byråkrat.
Hun hadde møtt Thorvald første gang da hun var bare 18 år. De var kjærester i kort tid, så ble det slutt. Karin flyttet til Canada og ble der i seks år. Etter tre år kom Thorvald over, men han var litt sent ute. Karin skulle gifte seg med en annen noen dager senere.
Da en nyskilt Karin kom hjem på ferie etter seks år i Canada, traff de to hverandre igjen.
– Dagen etter bestemte vi oss for å gifte oss. Vi hadde sett hverandre i 24 timer på de seks årene, og hadde nesten ikke hatt kontakt. Det var en veldig rask beslutning. Lykken var vel bedre enn forstanden. Det kunne gått veldig dårlig, vi kjente hverandre nesten ikke, fortalte Karin i en radiodokumentar i NRK i vår.
De to giftet seg i 1957, og etter 55 års ekteskap sa Karin dette om sin mann:
– Han er helt strålende!
Sammen fikk de to barna Jens, Ninni og Camilla.
Trivdes i skyggen
Karin Stoltenberg trivdes best utenfor rampelyset. Hun var en tilbakeholden og privat kvinne.
– Jeg har alltid trivdes i skyggen. Jeg er en ganske privat person som har behov for stillhet, sa hun i radiointervjuet.
Da Thorvald var utenriksminister var han kjent for sine uformelle frokoster med statsledere og andre politikere i leiligheten hjemme på Frogner i Oslo. Der var Karin nesten aldri med. Hun hadde sin karriere å passe.
Hun har vært statssekretær i Handels- og skipsfartsdepartementet og Næringsdepartementet, ekspedisjonssjef i Barne- og familiedepartementet, har jobbet for Norad og Røde Kors og vært aktiv i FNs arbeid for å bedre kvinners stilling i utviklingslandene. Hun representerte Norge på flere av FNs kvinnekonferanser.
Beundret moren
Karin Stoltenberg ble født 23. november 1931 og vokste opp i Oslo. Faren var ingeniør. Hun kom ikke fra noe arbeiderpartimiljø, men ble sosialist i ung alder. Da krigen var over tenkte den unge Karin at alle nok kom til å stemme Arbeiderpartiet, har hun fortalt.
Selv mente hun at hun var en god byråkrat, men lite egnet som politiker.
– Jeg var statssekretær, men trivdes ikke med det. Jeg var ikke noe god til det heller, men var en god byråkrat og saksutreder, har hun sagt.
Da Jens Stoltenberg for noen år siden fikk spørsmålet om hvem han ser mest opp til, svarte han Karin Stoltenberg. Han nevnte hennes egenskaper som mor, hennes faglige egenskaper og la til at han beundret henne for å ha levd et mystisk og spennende liv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.