USAs forsvarsdepartement har funnet 363 problemer ved flytypen F-35, som Norge skal kjøpe. Flyets pålitelighet og prestasjoner trekkes i tvil i en ny rapport fra Pentagon.
Produsenten Lockheed Martin har slitt med forsinkelser og kostnadsoverskridelser knyttet til prosjektet, som også går under navnet Joint Strike Fighter (JSF). Norge skal ha inntil 52 fly av typen, og byggingen av det første av disse er i gang.
Ifølge Pentagons sjefinspektør har Lockheed Martin og fem underleverandører ikke satt i verk tilstrekkelig streng kvalitetskontroll. Dette kan få betydning for flyets ytelse, stabilitet, vedlikehold og pris, ifølge en rapport som ble lagt fram mandag.
Programvare
Noen av de mest alvorlige feilene som omtales, er knyttet til programvaren som skal brukes når flyene er på oppdrag.
– Uten tilstrekkelig evaluering av denne programvaren, er det ikke sikkert at sikkerhetskravene som stilles til flyet, blir oppfylt, heter det i rapporten.
Blant de andre forholdene som omtales, er endringer i produksjonsplanene som er blitt gjort uten skikkelig kontroll og godkjenning. Innleid personell skal ha jobbet med flyet uten å følge skriftlige instruksjoner, ifølge ABC News.
Forfatterne av rapporten fra forsvarsrevisjonen i USA mener forsvarsdepartementet selv må ta deler av skylden for problemene. Men fire underleverandører – BAE, L-3 Communications, Northrop Grumman og United Technologies – må også tåle kritikk.
«Nyttig»
Programkontoret for utviklingen av F-35 mener rapporten er grundig og nyttig, men nedtoner likevel betydningen av problemene den omtaler. Av de 343 tiltakene som anbefales i rapporten, er 269 allerede gjennomført, ifølge programkontoret.
Arbeidet med resten av tiltakene skal være påbegynt. Amerikanske tjenestemenn har tidligere innrømmet at de opprinnelige planene for JSF var «i overkant optimistiske», og blant annet på at produksjonen skulle begynne før grundige prøveflygninger var fullført.
Med en samlet kostnadsramme på 395,7 milliarder dollar eller over 2.365 milliarder kroner er JSF-programmet det dyreste i det amerikanske forsvarets historie. I tillegg til USA og Norge deltar sju andre land i prosjektet.
Les også:
Få F-35-kontrakter for norsk industri
<b>Canada opphever vedtak om kjøp av F-35</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.