Kronikk: Ved å gi økonomisk støtte til virksomheter som er rammet av pandemien, risikerer vi å koble ut markedsmekanismen

Vi må ikke la krisestøtte overta helt for markedsmekanismer, næringsliv og privat initiativ og dermed sette fremtiden på spill.

Statlig støtte til bedriftene som tilsynelatende trenger det mest, vil lett kunne bli støtte til de næringene og bedriftene som ville bukket under i et litt tøffere konkurranseklima, skriver Christine B. Meyer.
Statlig støtte til bedriftene som tilsynelatende trenger det mest, vil lett kunne bli støtte til de næringene og bedriftene som ville bukket under i et litt tøffere konkurranseklima, skriver Christine B. Meyer.Foto: Per Thrana

Ludvig Holbergs forakt for legestanden ga seg utslag i en rekke mindre flatterende karakteristikker, derav en av de mest kjente: «Han døde, det er sandt, med Feberen ham forlod». Overført til dagens situasjon kan dette tolkes som at vi kommer å lykkes med å ta livet av koronapandemien, men med stor fare for at store deler av næringslivet og frivillig sektor går med i dragsuget.

På mange måter, i alle fall frem til nå, har koronapandemien vært med på å gjenreise folks tillit til staten. Den norske regjeringen har tatt ansvar og iverksatt strenge tiltak for å beskytte befolkningen mot koronasmitte, og staten har også et stykke på vei kompensert bedriftene som er blitt skadelidende av regjeringens tiltak.

Når vi nå ser ut til å ha startet på en bølge to av smitte, er situasjonen blitt hakket mer krevende. For det første har staten overlatt en større del av ansvaret til kommunene, og deres tiltak har ikke like stor tillit i befolkningen som statens, og de utfordres da også.