De rødgrønne regjeringspartiene nekter å være med på brevet som ble behandlet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité torsdag. Men ettersom komiteen har såkalte mindretallsrettigheter blir brevet likevel sendt til statsråden.
– Urimelig og konstitusjonelt meget uryddig, sier Arbeiderpartiets Martin Kolberg.
Han reagerer på flere av spørsmålene i brevet fra komiteen. Ikke minst at Giske bes oppgi grunnen til at han skal ha oppfattet sin venn og partifelle Tore O. Sandvik som særlig kvalifisert til styreverv i Telenor.
– At en statsråd skal måtte redegjøre for kvalifikasjonene til enkeltpersoner som eventuelt måtte være inne i en diskusjon rundt styreverv i statlige selskaper, vil være brudd på all sedvane og medføre en meget krevende praksis for framtiden, sier Kolberg.
Nepotisme
– Det er rart at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ikke ønsker at Giske skal få legge fram sitt syn på saken. Dette er en uvanlig måte å gå fram på. De fleste brev som sendes fra kontroll- og konstitusjonskomiteen er enstemmige, sier Høyres Per-Kristian Foss.
Han har liten forståelse for Kolbergs anførsler om konstitusjonell uryddighet.
– Det er i så fall en konstitusjon jeg etter 30 år på Stortinget ikke kjenner til, sier Foss, som medgir at spørsmålene Giske stilles er uvanlige.
– Men jeg har heller aldri opplevd en statsråd opptre som Giske, sier han.
Kontroll- og konstitusjonskomiteen behandler i øyeblikket næringsministerens håndtering av Entra-saken og styresammensetningen i Telenor samlet. Til grunn for begge sakene ligger anklagene om nepotisme eller kameraderi fra Giskes side når det gjelder stillingsbesettelser i statlige selskaper.
– Giske har selv sagt at slike beskyldninger er usanne. Hvis det stemmer, så er det jo ikke noe problem å legge fram sin versjon av saken. At regjeringen ikke vil gi ham sjansen til å rydde opp, er oppsiktsvekkende, sier Venstres Trine Skei Grande.
– Det er hevet over tvil at dette er en del av det parlamentariske kontrollansvaret som gir oss en mulighet til å stille disse spørsmålene, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp).
Han understreker at det ennå ikke er avgjort om det blir åpnet en formell sak mot Giske i komiteen.
Flere saker
Næringsminister Trond Giske (Ap) har også tidligere vært i kontrollkomiteens søkelys. Sist gang gjaldt det påstander om uryddig innblanding i Telenor-styrets behandling av salget av TV 2 til danske Egmont.
Denne gang kretser mistanken rundt Giskes mye omtalte nettverk av venner og politisk allierte. Hadde han en finger med i spillet da Ap-politikeren Rune Olsø ble administrerende direktør i det statlige eiendomsselskapet Entra? Og hvorfor skal han på et tidspunkt ha ønsket Aps fylkesordfører i Sør-Trøndelag, vennen Tore O. Sandvik, inn i Telenor-styret?
I bakgrunnen lurer utnevnelsen av Sandviks kone Trine Brænden til styret i Trondheim Symfoniorkester og presset for å gjøre LO-leder Roar Flåthen til styrevara i Kongsberg Gruppen.
– Enhver statsråd skal sørge for å holde seg presist til regelverket. Hvis Giske har passert den grensen, burde han ikke ha gjort det. Men når det gjelder realitetene i saken, mener jeg han står seg godt, sier Aps parlamentariske nestleder Martin Kolberg til NTB.
Han understreker at opposisjonen må finne seg i at næringsministeren utøver en aktiv statlig eierskapspolitikk.
– Jeg har ofte reagert på at høyresiden og deler av næringslivet kritiserer regjeringen for å utøve aktiv politikk. Men man må selvsagt passe på at dette gjøres på riktig måte og i henhold til reglene. (©NTB)
Les også: Lundteigen tar Giske i forsvar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.