– Klimaforliket kan rives i stykker med en investeringsbeslutning i 2016, sier KrFs klimapolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal til NTB. Forliket ble inngått mellom regjeringspartiene og Høyre, KrF og Venstre i 2008.
Ifølge NRK vil investeringsbeslutningen for fullskala CO2-rensing av gasskraftverket på Mongstad først komme en gang etter 2016. Beslutningen skulle opprinnelig ha blitt fattet i 2010 og er tidligere blitt utsatt til 2014.
Hjemdal reagerer kraftig på at miljøvernminister Erik Solheim (SV) ifølge kanalen skal ha orientert miljøorganisasjonene om saken, uten først å komme til Stortinget.
Kritisk
– Stortinget bevilger milliarder av kroner til Mongstad. Det er olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som er ansvarlig statsråd. Senest torsdag i forrige uke sto han i stortingssalen og lovet at han skulle komme og orientere oss når saken er klar, sier Hjemdal og fortsetter:
– Er det slik å forstå at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har gått av siden Solheim driver privatpraktiserende møtevirksomhet i stua?
Fremskrittspartiet Ketil Solvik-Olsen (Frp) er like provosert av Solheims framgangsmåte.
– Men det viser jo bare hvem som legger premissene for denne saken, sier han.
Line Henriette Hjemdal mener Mongstad-saken er blitt et eneste stort nederlag for SV, og viser til at partiet sa ja til gasskraftverket under forutsetning av at det skulle renses fra 2014.
– Miljøet og klimaet har tapt og SV med det. Statoil fikk gasskraftverket som de ønsket seg. Det står og putrer og går uten rensing, sier hun.
– Bør flyttes
– Denne saken er håndtert så dårlig, at jeg har knapt har sett maken i moderne politisk historie. Ikke en eneste tidsfrist er blitt holdt, kostnadene har blitt mangedoblet og klimagassutslippene øker, sier Venstre-nestleder Helge Solum Larsen.
Venstre har tidligere tatt til orde for å flytte den såkalte månelandingen fra Mongstad til Kårstø, et forslag Larsen holder fast ved.
– Kårstø egner seg vel så godt som Mongstad for en månelanding. Det er et godt prosjekt for klimaet, samtidig som det vil fungere industrielt, sier han.
Høyre og Fremskrittspartiet har også gått inn for å flytte renseprosjektet fra Mongstad, men Frps Ketil Solvik-Olsen synes ikke en månelanding på Kårstø er en god idé.
– Det ville være meningsløst fordi man støter på de samme utfordringene der. Å bevise at en teknologi fungerer, er ikke det samme som å bygge den på det mest kompliserte stedet, sier Solvik Olsen.
– Testsenteret bør gå sin gang, men regjeringen bør la Mongstad-pengene gå til det mest fornuftige prosjektet for CO2-rensing, uavhengig av hvor det ligger. Industrikraft Møre har sammen med Siemens sagt at de kan rense for 3 milliarder, fortsetter han.
Fikk presentasjon
Ifølge NRK tok miljøvernminister Erik Solheim (SV) imot Zero, Bellona og to andre organisasjoner i boligen på St. Hanshaugen i Oslo mandag for å informere om saken.
– Vi fikk en presentasjon fra Erik Solheim om at regjeringen jobber videre med Mongstad-prosessen, sier Einar Håndlykken, daglig leder i miljøstiftelsen Zero.
Bakgrunnen for utsettelsen er usikkerhet knyttet til kreft- og helsefare ved bruk av aminer i fangstteknologien. At investeringsbeslutningen kan komme til å bli skjøvet på, varslet regjeringen allerede i statsbudsjettet i fjor høst. En konkretisering skulle komme før jul, men også den ble utsatt.
– Utgangspunktet vårt er at vi skal være helt sikre på at anlegget vi bygger ikke er til fare for mennesker eller miljø, og at det fungerer etter hensikten. Derfor vil vi ha en bred teknologikvalifiseringsprosess som gjør at vi er sikre på at når vi bygger, så har vi en teknologi som fungerer, og ikke representerer noen fare, sier informasjonssjef Øistein Johannessen i Statoil.
Ifølge NRK er det ventet en stortingsmelding fra Olje- og energidepartementet om Mongstad-planene senere i uka. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.