Mange arbeidsledige vil gjøre hva som helst for å komme i arbeid. Men én av fem oppgir at de ikke har søkt en eneste jobb siste år.

Det kommer fram i rapporten «Ikke-yrkesaktive i Norge», som Statens arbeidsmiljøinstitutt legger fram mandag.

Av de 20 prosentene som oppgir at de er arbeidsledige og ikke har søkt noen jobber det siste året, sier nesten halvparten at de heller ikke ønsker noen jobb, skriver Aftenposten.

Uventet
– Tallene er uventede, sier seniorrådgiver Cecilie Aagestad, som har skrevet rapporten.

Hun presiserer at de intervjuede selv har definert seg som ledige, og at de ikke nødvendigvis er registrert hos Nav og mottar dagpenger. Blant dem som ønsker jobb, er sykdom for mange begrunnelsen for ikke å ha søkt. Noen sier de ikke finner passende arbeid. En av tre oppgir «andre grunner».

De som ikke ønsker jobb, er ikke spurt om grunn.

– Vi vet lite om gruppen, og det kan være mange grunner til å velge å ikke søke jobb. Men vi kan ikke utelukke at en del rett og slett ikke ønsker å jobbe, sier Aagestad.

- Kjempealvorlig
Tallene blir mottatt med interesse i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

– Det er kjempealvorlig at så mange ikke ser det som ønskelig å komme tilbake til arbeidslivet. Vi ønsker jo at folk både skal ville og kunne delta, sier avdelingsdirektør Liv Ragnhild Teig.

Hun vil ikke koble tallene til eventuell manglende arbeidsmoral, men innrømmer at hun er bekymret.

– Mange av de 700.000 som står utenfor arbeidslivet, har nok en mulighet til å jobbe mer, sier hun.

Les også: - Arbeidsmoralen er fallende

<b>Sykefraværet har eksplodert i høst</b>

<b>Vil ha slutt på «gratis» sykdom</b>

<b>- Er du dyktig nok får du fast ansettelse</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.