Oljefondet har betalt fem milliarder kroner i honorarer til eksterne forvaltere siden 2005. Likevel greide ikke fondet å tjene ekstra penger på superforvalterne, skriver Dagens Næringsliv.
Fra 2005 til 2010 ga fondet over fem milliarder kroner til eksterne forvaltere. Nesten 2,9 milliarder kroner var ren bonus.
Likevel er den såkalte meravkastningen for eksterne forvaltere i perioden 2005 til 2010 negativ, viser en sammenstillelse gjort av BI-stipendiat Morten Josefsen. Meravkastning viser om forvalteren greier å slå indeksen som vedkommende måles mot.
- Oljefondet har brukt cirka fem milliarder kroner på å tape penger de siste fem årene. Det er ikke noe særlig å tjene på aktiv forvaltning. Det viser både forskning og oljefondets egne resultater. Ikke minst gjelder det for oljefondets eksterne mandater, som oppnådde negativ meravkastning før kostnader de siste fem årene, sier Josefsen til DN.
Skeptisk
Det best betalte forvaltningsselskapet fikk 530 millioner kroner ifjor, og i år ligger fire forvaltere an til å få over 100 millioner kroner hver i honorar.
Josefsen er skeptisk, og mener oljefondet heller bør satse på indekser i større grad. I tillegg bør fondet heller eksponeres mot ulike risikofaktorer enn å drive aksjeplukking.
Finansdepartementet på sin side mener at fondet har lave kostnader sammenlignet med andre store fond.
Oljefondet har konsekvent argumentert for at det bør drive med aktiv forvaltning. Fondet mener det har med sin store størrelse et ansvar for å bidra til effektive finansmarkeder ved å utnytte mulig feilprising.
Les også:
Spetalen: - Norges Bank må slutte å gi bort penger hele tiden
<b>- Halv milliard er OK honorar</b>
- Tan Chong Koay fikk halv milliard av Oljefondet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.