STAVANGER: Idag startet rettsaken mot Acta-gründer Fred Ingebrigtsen i Stavanger tingrett. I rettssaken som skal vare i fem måneder skal Ingebrigtsen forsvare seg mot en tiltale som blant annet omfatter innsidehandel og markedsmanipulasjon.
Retten var knapt nok satt da en av forsvarerne uttryktte mistillit til rettens formann og aktor statsadvokat Birgitte Budal Løvlund.
Dermed måtte tingrettsdommer Richard Saue, som har forberedt rettssaken siden tiltalen ble sendt inn sist sommer, gå på gangen mens de øvrige dommerne fikk høre forsvarer Atle Helljesens innsigelse.
Har sendt inn habilitetsinnsigelse
Helljesen forsvarer Lars Audun Lunde, en av personene i hovedtiltaltes nettverk, som ifølge tiltalen skal ha handlet Acta-aksjer for Fred Ingebrigtsens regning.
Helljesen sendte inn sin habilitetsinnsigelse mot rettens formann og den ene statsadvokaten i forrige uke skriftlig.
Helljesen mener de to han har mistillit til har hatt en egen avtale om hvordan rettssaken skal avvikles. Bakgrunnen er at retten har godtatt at aktoratet har får overføre lyd fra rettssaken til et rom der det sitter politietterforskere. Det er et rom i femte etasje i Handelens Hus, der rettssaken avvikles, som er stridens kjerne.
Reagerer på lydoverføring
Helljesen og andre forsvarere har reagert på dette, og hevder at det ikke anledning etter loven å drive slik lydoverføring til et rom som kun skal disponeres av aktoratet. Helljesen mener ingen vet hva denne lyden brukes til og om det gjøres opptak fortløpende, noe som ifølge loven er ulovlig.
Frykter urent trav fra politiet
Han mener det er mer enn betenkelig om politiet fortsetter etterforskning fra dette rommet, parallelt med at rettssaken avvikles. Det gjør det, i hans øyne, tilnærmet umulig å gjøre jobben som forsvarer på en betryggende måte. Han minner om at all tvil skal komme tiltalte til gode – også om det skulle skyldes at saken mangler tilstrekkelig beviser.
Han frykter at det har skjedd ting på bakrommet når politiet og dommer Saue har blitt enige om tilretteleggingen uten at forsvarerne har hatt innsyn i denne dialogen. Dessuten mener han denne påstått ulovlige tilretteleggingen har foregått lenge før politiet begjærte retten om å få lov til å gjøre lydopptak.
Alle de øvrige forsvarerne støtter Helljesens begjæring om at aktor Løvland og dommer Saue må kjennes inhabil.
- Obstruksjon
Rettens andre fagdommer og de tre meddommerne må senere i dag avgjøre om rettens formann er inhabil og eventuelt også om statadvokaten som har ansvaret for dialogen med Saue også er det.
Etter at aktor Birgitte Budal Løvland hadde vurderte sin egen habilitet og kommet til at hun ikke er inhabil langet hun ut mot forsvarerne og deres begjæring.
- Dette er en obstruksjon av påtalemyndighetens arbeid, obstruksjon av rettens arbeid.
Harm Wiig
Løvlands kommentarer vekket harme hos et samlet forsvarerkorps, ikke minst hos Christian Wiig, som forsvarer Johnny Bondestad.
- Jeg har vært forsvarer i 38 år og har vært fast forsvarer i 24 år og har jeg aldri tidligere blitt beskyldt for obstruksjon. Når jeg nå indirekte blir det skaper det et dårlig klima. Vi skal tross alt sitter her i fem måneder.
Mye av dagen i dag vil gå med på å avgjøre habiliteten til rettens formann og aktor. Retten tar pause frem til klokken 14 mens dommerne vurderer om begjæringen fra forsvarerne skal tas til følge.
DN.no dekker saken fortløpende.
Les også:
Nå starter rettsmaratonet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.