Hun advarer mot følgene av en slik konsesjon i et intervju med Avisenes Nyhetsbyrå, ANB.
- LO vil ha tariffestet to tredeler av lønn ved 67 år. Det er for alle praktiske formål en ytelsesordning som hele pensjonsreformen har tatt oss vekk fra, for det har vi ikke råd til, sier Skogen Lund til ANB.
LO ønsker at flere skal få muligheten til å gå av med avtalefestet pensjon fra fylte 62 år. Organisasjonen vil også tariffeste ordningen med obligatorisk tjenestepensjon i privat sektor og forbedre den med opptjening fra første krone.
Avvises
Kravene fra LO omfatter også mulige forbedringer av ytelsene for dem som faller utenfor AFP-ordningen som følge av sykdom, uførhet, arbeidsledighet eller virksomhetsoverdragelser sent i karrieren.
Partene i arbeidslivet skal evaluere det nye pensjonssystemet i 2017, men LO-kongressen vedtok tidligere i år at det allerede under hovedoppgjøret neste vår skal forhandles om disse spørsmålene, noe NHO-sjefen motsetter seg. Hun er også bekymret over signalene fra Arbeiderpartiet.
- Ap åpner i sitt partiprogram for en tariffesting av pensjon. Hvis du gjør det, så lar du ikke bare være å innføre pensjonsreformen i offentlig sektor, du rygger også tilbake til start i privat sektor, sier Skogen Lund.
Hun berømmer regjeringen for å ha gjennomført pensjonsreformen, men er kritisk til at dens prinsipper ennå ikke fullt ut er innført i offentlig sektor.
- Hvis det er én enkelt ting jeg skulle kritisert Ap for, så er det denne ene saken. Jeg kan ikke få sagt det sterkt nok: Det er av usedvanlig stor nasjonaløkonomisk betydning at vi klarer å gjennomføre pensjonsreformen. At de får seg til å lefle til dette nå, det er jeg ikke fornøyd med, sier Skogen Lund til ANB.
Uføreordning
Parallelt med overlegningene om pensjon, er det også tildragelser mellom regjeringen og arbeidstakerorganisasjonene om den nye uføreordningen for offentlige ansatte.
Arbeidsdepartementet sendte for et par uker siden ut det omfattende forslaget på høring, men signalene fra de to største hovedsammenslutningene LO og Unio tyder på at det ligger an til tøffe diskusjoner.
- Forslaget er bedre enn skissen vi ble presentert for i mars, men det er ikke godt nok, sier Tone Rønoldtangen i LO Stat til Klassekampen.
- Forslaget er bedre enn vi fikk signaler om, men fremdeles må det til en del forbedringer, istemmer Unio-leder Anders Folkestad.
Detaljene i organisasjonenes høringssvar og hvilke krav som stilles vil først bli klart senere i sommer. Høringsfristen er satt til 22. august.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.