Nordmenn er på syke- og uføretoppen på verdensbasis. Nesten 30 prosent av befolkningen mottar trygdeytelser. Ingen land i verden har en større del av befolkningen på uføretrygd.
Totalt er nå 1,5 millioner innbyggere på trygd her i landet. Dette tallet inkluderer alderspensjonister, personer på arbeidsavkl#229spenger, svangerskapspermisjon og ledige, skriver Bergens Tidende.
– Etter at Sverige og Nederland har klart å snu trenden, har Norge havnet på verdenstoppen både i andelen uføre og i sykefravær. Det er særlig grunn til å være bekymret over økningen av helt unge uføre, sier professor i trygdeøkonomi ved Universitetet i Bergen, Kjell Vaage.
Han mener det er sykelønnsordningen som er en av årsakene til at Norge topper statistikken.
– Ingen våger å røre ved verdens mest sjenerøse system, hvor man får akkurat like mye penger om man er på jobb eller er syk og holder seg hjemme. Når ingen andre land i verden har det slik, er det ikke sikkert at det er vi som har den beste ordningen, sier økonomiprofessoren.
Vaage mener at politikerne grovt sett kan velge mellom to virkemidler hvis man skal endre trygdesystemet.
– Enten kan man redusere trygdesatsene og innføre egenandeler, eller man kan øke kontrollen. Alle land prøver å balansere disse forholdene. I Norge skygger vi svært ofte unna, sier Vaage, og mener dette er en av grunnene til at Norge ikke har klart å snu den negative trenden.
Les også:
«Snylterbygda» fant gulloppskrift på trygdeproblem
<b>Vil &laquo;coache&raquo; uføre ut i jobb</b>
<b>- Den norske syken er verst</b>
<b>Frykter &laquo;hollandsk syke&raquo; i Norge</b>
681.000 arbeidere betaler Norges uføreregning
<b>- Trygd smitter</b>
<b>- Det må lønne seg å jobbe</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.