- Det er et økende problem at arbeidsgivere som forsøker å ta tak i ting som ikke fungerer, kan bli møtt med en mobbeanklage. Mange ledere kvier seg for å ta fatt i problemene på grunn av dette, sier advokat Harald Pedersen i Arbeidsrettsadvokatene til DN.no.
Pedersen er foredragsholder og har skrevet en rekke bøker om norsk arbeidsrett. Som advokat har han lang erf#229 med å representere både arbeidsgivere og arbeidstakere i saker som handler om mobbing og trakassering på arbeidsplassen.
Han forteller han stadig oftere må forklare arbeidstakere at de ikke har noen sak. Like ofte bistår han arbeidsgivere i saker som begynner som en "mobbesak", men som viser seg å egentlig være noe helt annet.
- Jeg får henvendelser som gjelder saker som har disse elementene i seg like ofte som reelle mobbesaker, sier Pedersen.
- Finner seg ikke i å bli instruert
Arbeidsmiljøloven bruker betegnelsen "trakassering eller annen utilbørlig opptreden" på arbeidsplassen. Trakassering er en rettslig, skjønnsmessig standard som skal tolkes og anvendes i takt med samfunnsutviklingen.
Det aktuelle problemet Pedersen peker på bunner imidlertid i at personer tror og mener de er blitt mobbet og trakassert når de egentlig har blitt fulgt opp av arbeidsgiver som mener de ikke gjør jobben sin.
- I disse sakene ligger det en misforståelse av hva mobbing og trakassering faktisk er, og hvilke roller man har på en arbeidsplass. Man tar ikke inn over seg at arbeidsgiver har en styringsrett, og innbakt i det en rett til å korrigere adferd man ikke ønsker og til å pålegge en ting som ligger innenfor rammene av det arbeidsforholdet man er i, sier han og tilføyer:
- I tillegg tror mange arbeidstakere at de har en langt videre medbestemmelsesrett enn hva som er tilfellet. Dette resulterer i at mange arbeidstakere i dag ikke finner seg i å bli instruert og korrigert. De mener seg mobbet og trakassert når de i realiteten bare har vært utsatt for tydelig ledelse.
Sykemelder seg
Ifølge arbeidsrettsadvokaten kan konflikten i slike saker forsterkes ved at vedkommende som føler seg mobbet sykemelder seg og dermed holder seg borte fra arbeidsplassen. Dette mener han kan gjøre det ekstra vanskelig å være leder i Norge idag.
- Det er det samme med tanke på sykemeldinger og bruk av trygdesystemet. Norske arbeidstakere kan gå litt for lett ut i sykemelding når ting går en imot. Også disse sakene opplever arbeidsgivere det vanskelig å gripe fatt i, og i mange eskalerende konflikter oppleves dette som et kompliserende tilleggsproblem, sier han.
Personkonflikter som har eskalert
Pedersen understreker samtidig at mobbing i aller høyeste grad stadig foregår på norske arbeidsplasser. Måten man opptrer på går igjen i alle sektorer, bransjer og på alle nivåer i hierarkiet.
- Når voksne i arbeidslivet bruker begreper som trakassering og mobbing, er det som regel personkonflikter som har eskalert og som ikke har blitt håndtert ordentlig som ligger bak. Vi vet ganske mye om hvordan folk oppfører seg i konflikter som eskalerer. Konfliktene utspiller seg og eskalerer på samme måte i alle relasjoner, sier han og tilføyer:
- Så der kan man gripe inn på et tidligere stadium før maktstrukturen har satt seg, og dermed få håndtert adferden til folk før man får disse destruktive og mer langvarige løpene som kan resultere i mobbing og trakassering.
Færre mobbesaker
Høyesterett har sagt at de klanderverdige, utiltalende handlingene som mobbingen består i må foretas i et visst omfang, og det må være en ubalanse i styrkeforholdet over tid - noe som igjen gir offeret en følelse av grunnleggende maktesløshet.
- Noen av de grunnleggende disse prinsippene for hvordan en skal håndtere konflikter og mobbing på en arbeidsplass er bedre utbygd i Norge enn internasjonalt. Blant annet har vi en arbeidsmiljølov som gir oss en mulighet til å med loven i hånd si at forskjellige typer destruktiv adferd ikke er lov før dette har resultert i mobbing. Hos oss går grensen mye tidligere enn i en del andre land.
- Jeg har registrert at antallet mobbesaker har gått noe ned de siste årene. Ettersom det er på de høye konfliktnivåene du får mobbesakene, så kan det kanskje si noe om at norske bedrifter har blitt bedre til å håndtere konflikter. For konflikter har man alltid, uansett om det går bra eller dårlig i norsk arbeidsliv.
Les også:
Kjøper seg ekstra fri fra jobben
<b>Imponér i ny jobb - og unngå ferskingtabbene</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.