- Forholdet mellom Norge og EU er ikke godt, det er fremragende, slo kommisjonspresident Jose Manuel Barroso fast etter å ha møtt Erna Solberg (H) i EU-hovedstaden Brussel tirsdag.
Det forholdet styres av EØS-avtalen, som gir Norge tilgang til EU-markedet.
Til gjengjeld følger Norge EUs markedsregler, men betaler også milliardbidrag til utjevning av sosiale og økonomiske forskjeller i Unionen. Det er rettferdig, understreker Barroso før forhandlingene om en ny periode med EØS-midler skal starte ved juletider.
- Norge nyter godt av integrering i verdens største indre marked. Sosial og økonomisk utjevning er viktig for at markedet skal fungere, sa han til pressen i Brussel.
Kommisjonspresidenten «vil ikke legge betingelsene nå», men påpekte også at europeiske land bør bidra etter evne for å få ned forskjellene.
- Og Norge er selvsagt et velhavende land, la han til.
Sjenerøse
- Utgangspunktet vårt er at vi var sjenerøse forrige gang, og vi ser ikke behovet for at vi skal øke mer, sa Solberg på spørsmål om norsk syn.
- Men det er et dårlig utgangspunkt å starte forhandlinger med å gi vekk posisjonene i mediene, la hun til.
Signalene fra EU har vært at Norge bør bidra med mer i en presset økonomisk situasjon, og at midler til bekjempelse av den skyhøye ungdomsledigheten bør prioriteres.
Bidraget for femårsperioden som nå utløper, var på over 14 milliarder kroner, og Norge betalte nesten alt. EØS-landene har måttet finne seg i en økning for hver forhandlingsrunde.
Selv om kampen mot ungdomsledighet tas inn, betyr ikke det nødvendigvis at det skal legges til nye penger, sier Solberg og åpner heller for en ny fordeling av midlene.
Aktiv politikk
Erna Solberg har lovet en mer aktiv Europa-politikk fra den nye regjeringen, og tirsdagens besøk i Brussel var starten. I alt fire norske ministre besøker EU- og NATO-hovedstaden denne uken.
Statsministeren mener Norge har mye å hente. Regjeringen skal «være tidlig på, være med å diskutere før det er kommet så langt at posisjonene har låst seg», sier Solberg og mener utenforlandet Norge har reell innflytelse i EU.
– EU er en politisk organisasjon, de er opptatt av gode løsninger, sier hun til NTB.
– Jeg kan bare ønske velkommen Solbergs kommentar om en mer aktiv europeisk politikk. Det er i både Norges og EUs interesse, sier Barroso.
Middelhavet
Tirsdag diskuterte Solberg alt fra energipolitikk til asyl- og flyktningspørsmål med EU-lederne Barroso og Herman Van Rompuy. Etter flyktningkatastrofene i Middelhavet har EU opprettet en innsatsgruppe for området, og der ønsker Norge å delta – foreløpig med uspesifisert bidrag.
– Vi har ikke gitt noen konkrete bidrag, men EUs yttergrenser er norske yttergrenser. Skal vi gjøre noe med tragediene vi ser i Middelhavet samtidig som vi skal sørge for bedre kontroll med asylstrømmene, så er vi nødt til å delta, sier hun.
Garantitrøbbel
Også den norske bankinnskuddsgarantien ble tatt opp i Brussel. Norge ønsker å holde en høyere garanti enn det EU har, men det er en kamp i motbakke.
– Vi har ikke gitt opp, og vi arbeider for en god løsning, men det er ingen tvil om at det er vanskelig, sier Solberg.
Barroso passet ellers på å ta opp norsk toll på både ost og hortensia, mens han er fornøyd med at den nye regjeringen legger bort norsk motstand mot EUs postdirektiv.
Og på saker der EU og Norge trenger å jobbe for enighet, understreker Barroso at det skjer på grunnlag av det «fremragende forholdet» mellom Oslo og Brussel. (©NTB)
LES MER:
<b>- Tærer på norsk goodwill </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.