OECD har ved flere anledninger ropt varsko om flere urovekkende trekk ved den norske økonomien. Den høye andelen uføre er et av punktene som bekymrer.
- Andelen trygdemottakere er høy i Norge, sa Monica Queisser, sjef for velferdspolitikk i OECD, i sitt innlegg under NHOs årskonferanse i Oslo onsdag.
I OECD-landene er i gjennomsnitt 5,7 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder på uføreordninger. I Norge er andelen nesten dobbelt så høy, 10,3 prosent.
Norske ledere: - Det må lønne seg å jobbe
Resultatet er at ingen andre land bruker så mye penger som Norge på å ikke jobbe, nemlig 4,8 prosent av BNP, nesten tre ganger mer enn gjennomsnittet i OECD.
Les: Norge sykest av industrilandene
Velger høy andel uføre
Queisser sier at OECD ofte bruker Norge som et eksempel når de drøfter håndteringen av uføre - og det er ikke et godt eksempel.
- Uføre handler også om valg av politikk, sa Queisser.
Hun peker på at arbeidsmarkedsproblemer kan bli gjort til et sykefraværsproblem. Dette handler blant annet om at personer som i utgangspunktet er arbeidsledige, blir skjøvet over i gruppen av uføre.
Ifølge en rapport fra Frischsenteret ville langtidsfraværet ha vært 15 prosent høyere dersom det ikke hadde funnet sted en utsortering av arbeidstakere med høyt sykefravær
- Sykefraværet ville vært enda høyere dersom vi ikke hadde uførepensjonert så mange arbeidstakere, sa professor Knut Røed.
Les: - Uføretrygd skjuler vekst i sykefravær
Queisser mener at fordi håndteringen av uførhet versus syke handler om politikk, så betyr det også at man kan velge en vei ut av problemet. Der er ikke Norge i dag.
- Norge bruker mer på å håndtere uførhet enn på sykefravær, sa Queisser.
Må ta grep på vei inn
Queisser pekte på at dersom man først har blitt definert som ufør, er veien lang tilbake enn jobb. Dette gjelder i alle OECD-land, men i Norge er andelen like lav som i land vi vanligvis ikke ville sammenligne oss med - Portugal og Mexico.
- Det betyr at det er når folk er på vei inn i uførhet at man må gjøre noe. Og her har Norge mye å hente, sa Queisser, og pekte på at Norge i tillegg til å ha høy andel uføre, avviser færre enn 20 prosent av dem som vurderes til uførepensjon.
Queisser mener at det må jobbes både direkte mot den enkelte arbeidstakerne, mot arbeidsmarkedsetaten og arbeidsgiverne.
- Det må lønne seg for folk å ta risikoen ved å prøve seg i arbeid igjen, og det må lønne seg for arbeidsgivere og arbeidsmarkedsetaten å få folk i arbeid, sa Queisser.
- "Alle" vil være Norge
Men selv om Norge har sitt å ta tak i, er vi langt bedre stilt enn de aller fleste andre land i verden. Ikke bare har vi sluppet lett fra finanskrisen, vi mye penger på bok og en lav ledighet og høy sysselsetting sammenlignet med de fleste landene i OECD.
- "Alle" vil være Norge. Dere slipper unna mange av de vanskelige beslutningene andre land må ta, sa Monica Queisser, sjef for velferdspolitikk i OECD, i sitt innlegg under NHOs årskonferanse i Oslo onsdag.
Statsminister Jens Stoltenberg hevdet i sitt innlegg på årskonferansen at det var flere naturlige årsaker til at så mange nordmenn er uføre.
Les mer:
Slik vil Stoltenberg unngå veldferdsfellen
DN.no er tilstede på NHO-konferansen. Les sakene her:
Samstemte norske ledere:
- Det må lønne seg å jobbe
Statsministeren:
Slik vil Stoltenberg unngå veldferdsfellen
UiS-forsker:
- Trygd smitter. Det kan bli dyrt for alle
Bildeserie:
Sjeføkonom:
Storebrand-sjef:
Johan H. Andresen: - De kunne vært i arbeid, men ender opp som NAV-klienter:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.