Andelen av Norges inntekt som går til de aller rikeste har økt betydelig de siste tiårene, viser en beregning veldedighetsorganisasjonen Oxfam har gjort.
I organisasjonens siste rapport får Norge kritikk for den økte økonomiske ulikheten.
200 prosent rikere
Andelen av Norges totale verdier eid av den rikeste prosenten er nesten doblet fra 1980 og frem til 2008, viser rapporten. Beregningene er basert på tall fra World Top Incomes Database.
Norges rikeste kvinner og menn har hatt en mangedobling av inntektene de siste tiårene. Økningen har vært mye høyere enn de 90 prosent med lavest lønn i landet, som har resultert i større økonomiske ulikheter.
Oljeeventyret har gjort Norge til et rikt land, og rikdommen blomstret spesielt etter at Oljefondets forløper ble etablert i 1990. Oljefondet ble i år stort nok til at om pengene skulle deles ut i dag, ville hver nordmann motta omtrent én million kroner hver.
Verdens beste land å bo i?
Norge har gjentatte ganger er kåret til et av verdens beste land å bo i. Det er likevel Norges aller rikeste som har nytt best av denne veksten, noe Norge kritiseres for i rapporten.
- Andelen av Norges inntekt som går til den aller rikeste éne prosenten av befolkningen har økt med femti prosent siden 1980
- Norges rikeste éne prosent tjener gjennomsnittlig 2.337.150 kroner hver. Det tilsvarer en 200 prosents økning siden 1990. Det tilsvarer også 7,94 prosent av den totale inntekten til Norges befolkning.
- Til sammenlikning tjente den de 90 prosentene med lavest lønn i Norge gjennomsnittlig 235.972 hver. Det tilsvarer en økning på 50 prosent siden 1990.
Ulikhetsverstingen USA har hatt en tilsvarende økning på nesten 150 prosent for samme tidsperiode. Der tjener den rikeste éne prosenten i overkant av én million dollar hver, som tilsvarer rundt 6 millioner kroner. De 90 fattigste prosentene tjener i gjennomsnitt 30.000 dollar, omtrent 180.000 kroner.
I jubelåret 2005 var forøvrig gjennomsnittlig inntekt til de aller rikeste på over 4,5 millioner i året, mens de 90 prosentene med lavest lønn i gjennomsnitt tjente i overkant av 187.000 kroner hver.
Tusenvis av milliarder i skatteparadis
For verdens aller fattigste land finnes nærmest ingen slike data. Det er også anslått at hele 114.000 milliarder kroner er bortgjemt i skatteparadiser og offshore-konti.
Les også: - En forsvinnende liten del av de svarte pengene oppdages
Selv om det nylig ble oppdaget kinesiske milliarder i skatteparadiser, er det norme uoppdagede summer i konti over hele verden.
Les også på DN.no:
Betjente privat boliggjeld på 70 mill. på lektorpensjon
Nordmenn satser på ferieboliger i Spania
Slik kan du vinne seks av Buffetts milliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.