Finansminister Sigbjørn Johnsens europeiske politikerkolleger i hele Europa varsler nå dramatiske kutt for å få bukt med store budsjettunderskudd og voksende statsgjeld.
Les også NHOs advarsler fra i går: - Europa har to valg: Stramme inn eller kollapse
Det bør også Norge gjøre, mener Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), skriver Dagens Næringsliv.
I en fersk rapport advarer den Paris-baserte organisasjonen mot at skattepengene brukes på en «ineffektiv» måte:
- Det offentlige forbruket i Norge er i OECD-toppen.
- Men Norge får lite igjen for pengene, selv når man tar høyde for særnorske forhold.
- Helse- og utdannelsesektorene er spesielt ineffektive.
- Sysselsettingsveksten i kommunene er høy og må kontrolleres bedre.
Varsler gjennomgåelse
Nå vil finansminister Sigbjørn Johnsen undersøke om man kan få mer for pengene i offentlig sektor. Samtidig påpeker han viktige tiltak som allerede er gjennomført, i første rekke pensjonsreformen og avtalen om et inkluderende arbeidsliv.
- Vi kunne utvilsomt ha gjort mer. Men man kan ikke se utviklingen i offentlig sektor isolert i økonomien. Det har vært sterk vekst i sysselsettingen i offentlig sektor, men den har vært sterkere i privat sektor siden 2005, sier Johnsen.
Et mulig sted å kutte kunne være flyreiser for offentlige ansatte: Flyr 46 ganger rundt jorden hver dag
Sigbjørn Johnsen er i Paris for å delta på OECDs ministerrådsmøte. De grimme utsiktene for den europeiske økonomien preger praten både i og utenfor møtelokalene.
- Det er ingen tvil om at det som skjer i Europa vil påvirke Norge og norsk økonomi. Hvis tilstramningene fører til at etterspørselen svekkes, vil det kunne få konsekvenser for norske arbeidsplasser, sier Johnsen.
Bekymret for lønnsveksten
I tillegg risikerer Norge å tape konkurransekraft på grunn av høy lønnsvekst. Flere europeiske land fryser nå lønningene til ansatte. I Norge gikk igår 17.000 kommuneansatte ut i streik etter å ha avslått et lønnstilbud på 3,3 prosent.
- Lønnsutviklingen i Norge siste ti år har gitt en reallønnsøkning på 35 prosent, mens euroområdet ligger rundt null. Det understreker hvor viktig lønnsoppgjørene er. Dette er noe som bekymrer, sier Johnsen.
Les også: - Det er nå vi kan sette noe til side
Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.