Den norske ordningen med fullfinansiering av arbeidstakernes sykefravær får hard medfart av OECD, Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling.

Organisasjonen råder norske myndigheter til å stramme inn ordningen og isteden legge mer press på psykisk syke som ikke er i arbeid, skriver Aftenposten.

– I Norge står porten til uteblivelse fra arbeidslivet åpen, sier sveitsiske Niklas Baer i OECD til avisa.

Bjørnetjeneste
Han mener norske myndigheter gjør psykisk syke en bjørnetjeneste ved å fullfinansiere sykefraværet. Mens det er arbeidsgiverne som betaler for de første 16 sykedagene, betaler staten full lønn resten av året.

– Jeg har spurt meg selv mange ganger om den sjenerøse, norske velferdsordningen virkelig er sjenerøs. Jeg mener faktisk at det å inkludere psykisk syke i arbeidslivet vil være langt mer sjenerøst enn å tilby dem et greit liv uten arbeid, sier han.

Ikke enig
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) er ikke enig i anbefalingen om å stramme inn ordningen.

– Vi kommer ikke til å følge det rådet, sier Huitfeldt til avisa.

Hun mener imidlertid at OECD-rapporten som norske myndigheter selv har bestilt, peker på mye annet viktig.

Blant annet mener hun at rådet om graderte sykmeldinger, som gjør at syke fortsatt jobber det de orker, bør utvikles.

Les også: - Det er ikke sånn at pasienter løper inn og krever sykmelding



Norge bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.