Dagens Næringsliv avslørte 9. september i år at Senterpartiet i valgåret 2009 mottok generøse utbetalinger fra kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft på henholdsvis 500.000 og 200.000 kroner.
Les saken som startet avsløringene: Sp fikk store pengesummer fra kraftselskaper
Partiet har sendt tvilsomme fakturaer påført teksten «prosjektstøtte», mens pengene gikk inn i Sps valgkampkasse.
Nå har Økokrim åpnet etterforsking for å avklare om utstedelsen av fakturaer fra Senterpartiet i forbindelse med "Prosjekt Fornybar energi" utgjør straffbare overtredelser av regnskapslovgivningen.
- Bakgrunnen for beslutningen om politietterforsking er medieomtalen av disse fakturaene i høst og den allmenne offentlig interessen rundt dette, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng til DN.no.
- Rimelig grunn
Når det er rimelig grunn til å undersøke et det foreligger et straffbart forhold skal det iverksettes etterforskning innenfor den rammen som er, uttaler Nordeng.
- Og Økokrim anser at det er rimelig grunn til å undersøke om det har forekommet straffbare forhold ved utstedelsen av disse fakturaene, sier Nordeng.
Økokrim antar at relevant informasjon vil kunne være relativt lett tilgjengelig slik at saken kan bli avgjort forholdsvis raskt.
Lot pengene gå rett i partikassen
Da Eidsiva Energi og Troms Kraft betalte ut 700.000 til Senterpartiet sommeren 2009, var det etter å ha mottatt fakturaer der det konkret var spesifisert hva pengene skulle gå til.
Troms Kraft fikk en faktura med ordlyden «Prosjektstøtte» – «Deltakelse i prosjektet Fornybar Energi». Eidsiva har opplyst at på dets faktura sto det: «Støtte til prosjekt for fornybar energi».
Både Eidsiva Energi og Troms Kraft mente at pengene var øremerket til å dekke utgiftene til fornybarprosjektet. Men Senterpartiet lot pengene gå rett i partikassen og det ble regnskapsført som partistøtte. Både Eidsiva Energi og Troms Kraft har helt til Dagens Næringsliv avslørte saken, trodd at pengene gikk til det som sto oppført på fakturaen.
Mjøsen Skog AS nektet å betale en regning på 40.000 kroner til Senterpartiet for prosjektet «Fornybar Energi». Da fikk partiet en mellommann til å sende ny regning, som ble betalt.
Les saken: Senterpartiet fikk betalt vi mellommann
- Det er nok forholdet til de tre selskapene Eidsiva Energi, Troms Kraft og Mjøsen Skog AS som først vil være tema, men vi vil undersøke med henblikk på regnskapsovertredelser generelt ved utstedelse av slik fakturaerm, sier Nordeng.
- Tar dette alvorlig
- Vi tar dette alvorlig. Vi har lagt fram alle relevante opplysninger om saken, sier Liv Signe Navarsete, partileder i Senterpartiet, som sier partiet har spilt med åpne kort hele veien.
- Vi har ingenting å skjule og vil sørge for at Økokrim får tilgang til det de etterspør, sier Navarsete.
Hun legger til at det er nå viktig for partiet at en får gjennomgått og avsluttet denne saken, og får jobbet videre med viktige politiske saker.
Slaktes av Finanstilsynet
Tidligere idag kom Finanstilsynets rapport om Senterpartiets revisor.
Der får Senterpartiet revisor på pukkelen for å ha tillatt at pengebeløp fra Eidsiva Energi AS, Troms Kraft AS og Glommen Skog BA var ført opp som bidrag fra bedrifter og personer.
Les saken: Slakter Senterpartiets bokføring
- Vi ser at troverdigheten kan bli litt tynnslitt, men det er helt tilfeldig at meldingen om at Økokrim åpner etterforskning samme dag som Finanstilsynet la grem sin granskingsrapport, sier Nordeng.
- Den har ikke vært et tema i forhold til vår beslutning om å åpne etterforskning.
Strafferammen i en slik sak er to år, men i en slik sak vil ikke maksstraffen være interessant, mener Nordeng.
- I en slik overtredelse vil straffen ligge i andre enden av skalaen. Når det gjelder foretak kan ikke enkeltpersoner straffes, så da blir det heller snakk om bøter, sier Nordeng, som understreker at det ikke foreligger noen siktelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.