Oljefondet har gjort det dårligere enn konkurrentene siste fem år, skriver Dagens Næringsliv.

Det går frem av en ny, omfattende undersøkelse av sammenlignbare fond i perioden 2006 til 2010. Rapporten er laget av det kanadiske analysebyrået CEM Benchmarking for Finansdepartementet.

Rapporten viser at oljefondet sliter ikke bare med å nå målet om fire prosent realavkastning, men også med å hevde seg mot andre store fond:

* Oljefondet fikk en totalavkastning på 3,5 prosent i femårsperioden. De 14 konkurrentene greide 5,3 prosent (median). Oljefondets resultat er blant de 25 prosent dårligste i undersøkelsen.

* Referanseindeksen som oljefondet skal følge, kastet av seg 3,5 prosent. Konkurrentene klarte fem prosent (median). Hadde de hatt den samme fordelingen mellom aksjer og rentepapirer som oljefondet, ville deres avkastning vært 4,6 prosent.

* Mens konkurrentene skapte en såkalt meravkastning på 0,2 prosent i perioden, var tallet null for oljefondet – helt på grensen til den dårligste fjerdedelen.

Forkl#229er
«Det er viktig å være klar over at det kan være vanskelig å sammenligne resultatene til ulike fond over relativt korte tidsrom (...) Sammenligninger av avkastning blir for eksempel vanskeliggjort av forskjeller i formål, risikotoleranse og referansevaluta», skriver departementet.

Oljefondet hadde i motsetning til konkurrentene ikke investert i eiendom, hedgefond eller unoterte aksjer i perioden som rapporten omfatter. Det hadde større andel rentepapirer og investeringer i flere markeder. Det kan forklare forskjellene.

Oljefondet økte dessuten aksjeandelen i perioden. Det gjør det vanskelig å beregne samlet meravkastning.

Oljefondet var billigere i drift enn konkurrentene takket være blant annet mindre bruk av kostbare eksterne forvaltere.

Siden 1998 har den faktiske avkastningen for oljefondet vært 2,5 prosent årlig i snitt, som er klart under målet om en årlig avkastning på fire prosent.

Les også: Olsen vil kutte i bruken av oljemilliarder

Ber regjeringen lytte til sentralbanksjefen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.