I fondets etiske retningslinjer heter det at fondet ikke skal investere i selskaper som «selv eller gjennom enheter de kontrollerer produserer våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper».
Likevel har fondet i 2011 plassert 4,4 milliarder kroner i fem selskaper i Storbritannia, Frankrike og USA som deltar i produksjon av atomvåpen, skriver Klassekampen.
Ifølge Oljefondets egen årsrapport har fondet investert i selskaper som utvikler nye ubåter med atomvåpen for det britiske forsvaret, nye atommissiler for den franske hæren, design, produksjon og utvikling av atommissiler for det britiske forsvaret og modernisering av atomstridshoder.
– Den norske regjeringen har uttalt at den ønsker et totalforbud mot atomvåpen. Ved å investere i atomvåpenprodusenter bidrar Oljefondet til å vedlikeholde, legitimere og dermed også sannsynliggjøre bruk av atomvåpen, sier Magnus Løvold, kampanjekoordinator i antiatomvåpenorganisasjonen Ican Norge.
Når de etiske retningslinjene ble innført i 2005 trakk fondet seg ut av åtte selskaper som produserte kjernevåpen. I 2007 trakk fondet seg ut av ytterligere to kjernevåpenprodusenter, begge gangene etter påbud fra Finansdepartementet.
Finansdepartementet har ikke hatt mulighet til å kommentere opplysningene. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.