Oljefondet lånte penger for å investere i subprimelån og andre verdipapirer som ble "søppelpapirer".

Statens pensjonsfond utland (oljefondet) tapte stort på den eksterne renteforvaltningen i 2008. Det skyldes ikke bare feilslåtte veddemål, skriver Dagens Næringsliv onsdag.

Flertallet av forvalterne som fondet hadde hyret inn for å spekulere i amerikanske boliglån, billån og andre pantobligasjoner, hadde belånt porteføljen. Denne såkalte giringen økte dermed den totale eksponeringen.

Oljefondet var klar over at porteføljen var giret da kontraktene med de eksterne forvalterne ble inngått, bekrefter Norges Bank overfor DN.

Les også: 900 usikre milliarder i oljefondet

Stiller spørsmål
Dette får nestleder Jan Tore Sanner i Høyre til å reagere.

- Oljefondet kan ha giret investeringene etter at finanskrisen var et faktum. Den startet i 2007, så smalt Terra-saken i Norge på høsten, men de som jobbet i markedet, så tegnene til krisen allerede på vårparten. Da girer man ikke en portefølje, sier Sanner.

Han krever nå redegjørelse fra finansminister Kristin Halvorsen (SV) om kontrollen med fondet.

Kan ha brutt intensjonen
Oljefondet tapte 633 milliarder kroner ifjor. Sanner kjente ikke til at de eksterne forvalterne giret deler av porteføljen.

- Her har noen i forvaltningen gått lenger enn det som var Stortingets intensjon om moderat risiko - særlig hvis dette er gjort etter at finanskrisen var et faktum. Det betyr at enten har de ikke forstått alvoret i finanskrisen, eller så har de vært ute etter å ta en høyere risiko enn det som var forutsetningen, sier Sanner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.