Gjeldskrisen tvinger oljefondet ut av Europa. Veksten i Europa er lav sammenlignet med flere fremvoksende markeder. Samtidig har risikoen økt - ikke minst i «trygge» statspapirer i land som Hellas og Spania, skriver Dagens Næringsliv.
Oljefondet har oppnådd en årlig realavkastning på lave 0,29 prosent de siste fem årene. Målet er fire prosent.
Oljefondssjef Yngve Slyngstad vil heller sette pengene i USA og Asia.
I tillegg bør en andel av oljefondet investeres i andre realaktiva enn aksjer; som infrastruktur, eiendom og såkalte realrenteobligasjoner. I tillegg vil oljefondet inn i unoterte investeringer.
Vil ha flere svar på bordet
Oljefondet fikk anledning til å investere i eiendom i 2007. Nå mener oljefondet at skog, jordbruksarealer, patentrettigheter, råvarer og forsikringsprodukter kan være en «naturlig» videreutvikling av fondet. Også infrastruktur som veier kan bli et fremtidig spekulasjonsobjekt.
«Fondet er godt egnet for å bære risikoen og høste potensielle gevinster ved investeringer i mindre omsettbare aktiva siden fondet ikke har løpende likviditetsbehov», skriver sentralbanksjef Svein Gjedrem og Yngve Slyngstad i en uttalelse fra Norges Bank i forbindelse med nasjonalbudsjettet for 2011.
Finansdepartementet vil ha flere svar på bordet før det sier ja til å investere i andre typer unoterte objekter enn eiendom. Avkastning og risiko er de mest sentrale spørsmålene, ifølge nasjonalbudsjettet.
Les også:
Krever mer åpenhet rundt oljefondet
Oljefondet nærmer seg 3.000 mrd
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.