Avkastningen på Statens pensjonsfond - Utland var minus 23,3 prosent i 2008.
Det betyr at Oljefondet tapte 633 milliarder kroner, målt i internasjonal valuta. Det er de rødeste tallene i fondets historie.
- Det er et helt usedvanlig år, med volatilitet opp mot 80 prosent, sier Yngve Slyngstad, direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM), og understreker at verdien av fondet dermed svinger voldsomt.
- Vi må forvente at verdien av fondet svinger med rundt 500 milliarder kroner dersom uroen i markedet fortsetter. Det tilsvarer svigninger på 20 prosent, sier Slyngstad på pressekonferansen.
Avkastningen på fondet var 3,4 prosentpoeng svakere enn referanseporteføljen fastsatt av Finansdepartementet.
- Hovedstyret fastsetter et investeringsmandat som er mer begrensende enn det har vært tidligere Svein Gjedrem, Norges Bank
Tapene som rammer den norske fellesformuen skyldes i sin helhet aksjeporteføljen.
Slik endrer fondet forvaltningen:
- Vi tar lærdom av de svake resultatene og har foretatt viktige endringer i gjennomføringen av investeringsstrategien, sier Yngve Slyngstad.
Endringene i forvaltningen er inisiert av Norges Bank, og den største forskjellen er ny beslutningsmyndighet og avgrensning av mandatene.
- Hovedstyret fastsetter et investeringsmandat som er mer begrensende enn det har vært tidligere, og spesielt i rentemarkedene, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.
Implisitt betyr dette at fondets leder, Yngve Slyngstad, får innskrenket sine mandater. Tanken er at økt spesialisering bak beslutningene som tas, skal gi bedre kvalitet på enkeltbeslutninger. Risikotagningen i forvaltningen skal nå spres over et større antall uavnhengige posisjoner.
Les også: Vingeklipper Slyngstad
- Diversifiseringen i ulike uavhengige mandater skal sikre at forvaltningen ikke er dominert av gjennomgående risikofakorer som rammer alle deler av forvaltningen samtidig, heter det i årsrapporten fra Oljefondet.
Les også: Kutter lønnen til Oljefondsjefen
Tror papirtapene kommer tilbake
- Fondet har en investeringshorisont som er vesentlig lenger enn de aller fleste markedsaktører. Det viktige spørsmål er derfor hvor gode dagens investeringer viser seg å være på lang sikt, fremholder Slyngstad.
Mange av endringene som er gjort i fondet i 2008 er gjort etter at krisen satte inn. 40 prosent av aksjene fondet eier ble kjøpt ifjor.
- Vi tror mye av papirtapene kan komme tilbake, sier Slyngstad.
Verdi: 2.275 milliarder
Oljefondets verdi var på 2 275 milliarder kroner ved utgangen av 2008, opp fra 2 019 milliarder ett år tilbake.
Tilførselen til fondet gjør at verdien øker, tross tapene. Tilførselen gjennom fjoråret var rekordhøye 384 milliarder kroner, og er i sin helhet blitt benyttet til aksjekjøp i de internasjonale markedene. I tillegg fikk fondet en positiv valuttaeffekt 506 milliarder kroner mot slutten av året, noe som ikke påvirker kjøpekraften.
Mens oljefondet har økt sin aksjeandel massivt gjennom 2008, har verdiene i aksjemarkedet rast. Nå tar Oljefondet operasjonelle grep for å hente seg inn:
- Om aksjemarkedet er usedvanlig, er rentemarkedet om mulig enda mer usedvanlig. Vi har redusert den absolutte størrelsen på posisjonene, særlig på rentesiden, i den grad det har vært mulig. I tillegg har vi endret mandatstrukturen betydelig, særlig på den eksterne renteforvaltningen, sier Slyngstad.
Les også: - Oljefondet kunne vært 1.000 milliarder større
Fondet har store obligasjonsbeholdninger som er vanskelig å omsette i dagens marked. De realiserte tapene på renteporteføljen er små, og porteføljen har en høy løpende avkastning.