Bruken av oljepenger i norsk økonomi er knyttet til den forventede avkastningen av oljefondet. Tanken er at dersom vi bruker av avkastningen, og ikke av de løpende oljeinntektene, vil vi ikke tappe selve fondet for penger. I handlingsregelen fra 2001 ble det lagt til grunn at avkastningen ville være på fire prosent.
Det tror ikke sentralbanksjef Øystein Olsen er noen god rettesnor lenger.
- Konklusjonen er at det nå vil være mer robust å basere finanspolitikken på en forventet realavkastning på fondet på tre prosent, sier Olsen i sin årstale torsdag kveld.
En justering fra 4 til 3 prosent er det samme som at det kan brukes rundt 35 milliarder færre oljekroner over statsbudsjettet.
Venter lavere avkastning
De siste årene har realavkastningen på fondet, det vil si avkastningen justert for inflasjon og kostnader, vært langt mindre enn fire prosent.
Siden 1998 er den gjennomsnittlige avkastningen på rundt 2,5 prosent. I hele fondets levetid har realavkastningen i snitt vært på 2,4 prosent per år (se tabell nederst i saken).
Norges Bank tror at avkastningen heller ikke i årene fremover vil bli så høy som fire prosent.
I beregningene bruker sentralbanken blant annet avkastningen på antatt sikre langsiktige statslån som et utgangspunkt for å anslå avkastningen. Den langsiktige realrenten på slike lån er nå på mellom null og én prosent.
Selv om dette er et historisk lavt nivå, mener Norges Bank at den økonomiske veksten fremover også vil bli svakere enn den var i årene før krisen.
- Da må vi være forberedt på en lengre periode med dårligere avkastning, sier Olsen.
Aksjene kan ikke veie opp
Fondet er i dag investert i en stor andel aksjer, og dette er en investering som er ventet å gi bedre avkastning. Men selv en andel på 60 prosent i aksjer vil trolig ikke veie opp for lavere avkastning i obligasjoner, som står for 35 prosent av fondets investeringer.
Norges Bank anslår at obligasjonene vil gi en avkastning på 1 prosent. Med en normal risikopremie på aksjer kan realavkastningen på hele fondet anslås til 3 prosent, ifølge Norges Bank.
- Den gangen (i 2001, red anm.) var det rimelig å legge til grunn en realavkastning fra fondet på fire prosent, eller mer, basert på fordelingen som da gjaldt mellom obligasjoner og aksjer. I dag gir et tilsvarende regnestykke et lavere tall for forventet realavkastning, sier Olsen.
Nødvendig tilpasning
Skulle myndighetene fortsatt ta utgangspunkt i at fondets avkastning er fire prosent, vil fondet minke.
- Bruker vi mer enn den årlige avkastningen på fondet, vil vi tære på sparekapitalen, sier Olsen.
Dersom fondets avkastning skulle vise seg å bli tre prosent, innebærer dagens fireprosentregel for bruken av oljepenger at vi de neste 20 årene vil ha tappet nesten 1.000 milliarder kroner av fondet, sier Olsen.
- Det tilsvarer omtrent verdiene av det store oljefunnet på Johan Sverdrup-feltet, sier sentralbanksjefen.
Oljefondet, Statens pensjonsfond utland, er nå på nær 3.500 milliarder kroner.
Ikke "mekanisk" tilpasning
Flere økonomer har tidligere tatt til orde for at 4 prosentsregelen bør vurderes.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities har tatt til orde for at regjeringen bør "glatte ut" svingninger i oljefondet. Han mener at at regjeringen må legge seg under en slik glattet fireprosentbane i gode tider, og over den i dårlige tider.
- Det vil være helt meningsløst å tilpasse oljepengebruken helt mekanisk til svingninger i oljefondet, sa Andreassen til DN i september ifjor.
I september 2010 sa Andreassen til DN at:
- Vi må trolig innse at realavkastningen på oljefondet vil bli lavere enn fire prosent.
I samme artikkel sa også professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo og professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI at de tror fire prosent avkastning er for optimistisk.
Les: - Fire prosent er for optimistisk
Økonomene mener derfor handlingsregelen bør endres.
Annualiserte tall målt i internasjonal valuta per 30. september juni 2011. Alle tall er oppgitt i prosent dersom ikke annet er spesifisert (p.p = prosentpoeng).
* Forutsetningen bak handlingsregelen er en årlig realavkastning på fire prosent.
Kilde: Norges Bank Investment Management(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.