- Vi må ha lov til å bruke sunt skjønn, sier DNB-sjef Rune Bjerke til DN.no.
Debatten om egenkapitalkravet ved boligkjøp handler i dag stort sett om prosentsats av kjøpesum. Bjerke påstår at han selv ikke er så opptatt av om det står 10 eller 15 prosent i Finanstilsynets retningslinjer.
Banksjefen mener det er langt viktigere at det åpnes for en mer individuell tolkning av regelverket.
- Vi ønsker oss signaler om at det er mulighet til å få utvist noe mer fleksibilitet i forhold til de retningslinjene som gjelder. Dette er vi mer opptatt av enn det å nødvendigvis å flytte grensen, sier han.
- LES OGSÅ: - Vi vet ennå ikke hvor vi skal
- Forsvarlig, men fleksibel
Bjerke bekrefter samtidig at føringene fra tilsynet er helt avgjørende for bankens utlånspraksis.
- Hvis du har for mange avvik, vil hele retningslinjen vannes ut, sier han og fortsetter:
- Nettopp derfor bør også myndighetene gi bankene mer tillit. De må stole på at vi kan håndtere dette på en forsvarlig, men litt mer fleksibel måte. Dette er ikke minst viktig når retningslinjene er så strenge som de er i dag. Er du sisteårsstudent på NTNU eller et eller annet studie som med veldig stor sannsynlighet gir deg en brukbar jobb, må vi ha lov til å kunne yte lån, sier Bjerke.
Prioriterer spareordninger
Denne uken fikk egenkapitalkravet en del oppmerksomhet på Stortinget. Under debatten om trontalen og Solberg-regjeringens tiltredelseserklæring ble den nye regjeringen beskylt for å gå bort i fra løfter gitt i valgkampen. Jens Stoltenberg viste til at Fremskrittspartiet har lovt å fjerne egenkapitalkravet helt, mens Høyre har sagt de vil senke det til 10 prosent.
Dette er politikk som Bjerke forsøker å holde på god avstand.
- Dere går ikke ut med et ønske om å senke kravet til ti prosent?
- Vi har ikke gjort det. Vi var riktignok ikke for å gjøre egenkapitalkravet strengere heller, svarer han og tilføyer.
- Vi er egentlig aller mest opptatt av å styrke spareordningene for unge slik at de får en mulighet til å spare nok egenkapital uten at de må ha støtte fra eksempelvis ressurssterke familiemedlemmer. Det har vi satt som høyeste prioritet. Deretter følger muligheten til å få praktisere de strenge retningslinjene basert på eget skjønn og egne modeller.
Finanstilsynets egen statistikk om fravik av retningslinjene ble sist oppdatert forrige høst. Da viste den at rundt 17 prosent av rapporterte nedbetalingslån hadde en belåningsgrad høyere enn 85 prosent. I hvert femte av disse tilfellene var det ikke knyttet tilleggssikkerhet.
DNB la torsdag frem et knallsterkt resultat for tredje kvartal som viser at konsernet fortsetter å bygge egenkapital med full stryke. De ferske kvartalstallene viser også at utlånsutviklingen nærmest står på stedet hvil, mens det nærmest er null i mislighold hos bankens boliglånskunder.
Les alt om DNB-resultatet:
- Vi vet ennå ikke hvor vi skal
DNB banker til
Varsler flere oppsigelser
Ertzeid skuffer sjefen - igjen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.