Verdens regjeringer bør føre en økonomisk politikk som oppmuntrer folk til å spise sunt, sier ernæringseksperter.

Det betyr selvsagt ikke at sulten og dens ofre skal glemmes. Men fremtiden blir ikke lysere for fattige som lider nød, hvis rike må bruke mer penger på sine egne problemer, blir det sagt på årsmøtet i Det internasjonale forbundet av jordbruksøkonomer (IAAE).

– Sannheten er at det i dag finnes langt mer overvekt enn underernæring, framholdt professor Barry Popkin på årsmøtet i Sydney i Australia mandag. Han viste til at mens tallet på sultofre går tilbake – om enn langsomt – eksploderer tallet på overvektige.

Milliard overvektige
Denne sannheten lar seg tallfeste, sa den amerikanske professoren videre. Statistikken viser at mens mer enn en milliard mennesker verden over veier mer enn de burde, ligger tallet på sultofre på rundt 800 millioner, av en global befolkning på rundt 6,5 milliarder.

– Overvekt er det vanlige, når man ser verden under ett. Underernæring er fortsatt et alvorlig nasjonalt problem i enkelte land, og for visse befolkningsgrupper i andre land, men det er ikke lenger den dominerende sykdommen, framholdt professor Popkin mandag.

Fetere kinesere
Kina er et typisk eksempel på utviklingen man nå ser, mener han. Her har befolkningen i stor grad lagt om kostholdet fra kornprodukter til kjøtt og planteolje, samtidig som de utfører mindre fysisk arbeid og i økende grad kjører bil og sitter stille foran fjernsynet.

Priser
Men hittil har ikke noe land satt i verk effektive tiltak mot fedmeeksplosjonen, sier Barry Popkin. Han tar til orde for å bruke matprisene til å påvirke menneskers kosthold og få dem til å spise og drikke sunnere.

– For eksempel ville vi få ned forbruket av brus og fruktdrikker, hvis vi tok betalt for disse drikkene etter kaloriinnholdet. Hvis vi subsidierte frukt og grønnsaker, ville folk øke sitt forbruk av slike produkter, og vi ville få et sunnere kosthold, sier professoren videre.

I dag har Japan en av verdens minst overvektige befolkninger, mens USA har en av de mest overvektige. Amerikanerne bruker bare 14 prosent av sin inntekt på ernæring, mens japanske husholdninger i snitt bruker halvparten av pengene sine på mat, påpeker Popkin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.