Finansavisens hovedoppslag torsdag morgen var at offentlig ansatte gjennom sine pensjonsrettigheter har fått hele oljefondet. Logikken i artikkelen var at opptjente pensjonsrettighet for offentlige ansatte overstiger midlene oljefondet forvalter.

I likhet med en rekke andre medier referte DN.no til artikkelen: Offentlig ansatte har allerede fått hele Oljefondet

Artikkelen har fått kommunikasjonsdirektør Ole Jacob Frich i KLP til å reagere.

- Mitt hovedpoeng er at om lag 2/3 deler av de 840.000 offentlig ansatte som omtales i Finansavisens artikkel allerede har fått fondert opp sine pensjoner. Det betyr at deres fremtidige pensjonsrettigheter allerede ”står på bok”, skriver Frich i en epost til DN.no. Han mener det er interessant med en diskusjon om kostnadene ved en god offentlig tjenestepensjon. Likevel mener han det er viktig å skille mellom fakta og feilslutninger i kjølvannet av artikkelen.

Allerede på bok
Han viser til at nær 600.000 offentlige ansatte har sine pensjonsordninger i KLP, DNB, Storebrand, Oslo pensjonsforsikring og andre pensjonskasser. Disse har blitt trukket to prosent av lønnen i pensjonspremie, mens arbeidsgiveren har betalt resten.

- KLP har alene en årlig premieinnbetaling fra sine medlemmer på 20 milliarder. Dette settes av til å dekke fremtidens pensjoner, skriver kommunikasjonsdirektøren og legger til at pensjonskassen har premiereserver på 300 milliarder kroner og at disse reservene vokser år for år.

Frich påpeker også en annen faktafeil i artikkelen: Den skiller ikke på den delen av pensjonen som skal betales av Folketrygden og den som skal betales gjennom en pensjonsordning.

- Offentlig tjenestepensjon skal bare sikre differansen mellom en folketrygd som jo alle i Norge har rett til, og en 66 prosent av sluttlønn, poengterer han. Han mener artikkelen tyder på at Finansavisen glemmer at det ligger en folketrygdpensjon i bånn - også for offentlig ansatte. I snitt fikk en gjennomsnittlig alderspensjonist 57.000 kroner i 2012 fra KLP.

- Ikke et svimlende beløp som Finansavisen beskriver, men allikevel et hyggelig supplement til folketrygdpensjonen for en pensjonert hjelpepleier, opplyser Ole Jacob Frich.

Kommunikasjonsdirektøren opplyser at det per idag er 300.000 yrkesaktive knyttet til Statens Penjsonskasse som ikke har fonderte pensjonsordninger.

- Jeg er helt enig i at det hadde vært ønskelig om dette også hadde blitt omgjort til en forsikret og fondert ordning, skriver Frich og beregner at en slik oppfinansiering ville tvunget staten til å tilføre pensjonskassen 384 milliarder kroner. Så langt har ikke skiftende regjeringer valgt å endre på dette.

- Det er bra at vi får en debatt om våre pensjonsordninger. Pensjon dreier seg om store beløp, komplisert regelverk og det berører oss alle. Desto viktigere blir det at debatten føres på grunnlag av riktige fakta, avslutter KLPs kommunikasjonsdirektør.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.