Av ekstrabevilgningen på 1,8 milliarder kroner til vei, skal 1,3 milliarder brukes på riksveier og 280 millioner kroner på fylkesveier, ifølge tall som Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende har fått kjennskap til.
Begge avisene skriver at regjeringen i tillegg gjeninnfører rentekompensasjonen til fylkene. Dette er en ordning som gjør at fylkene kan låne penger til investering i vei, mens staten betaler renteutgiftene. Regjeringen setter av 236 millioner kroner til dette, noe som betyr at fylkene kan låne inntil 2 milliarder kroner rentefritt til investeringer i fylkesveinettet.
I tillegg til å øke bevilgningene til fylkesveiene med 280 millioner kroner, til totalt 780 millioner kroner, styrker regjeringen riksveinettet med nesten 900 millioner til ulike prosjekter, og 400 millioner kroner til drift og vedlikehold.
Etterslep
Ifølge tall som daværende samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) la fram i vår, koster det 190 millioner kroner å bygge 1-2 kilometer ny vei. En rapport fra Statens vegvesen fra februar i år viser at det er et etterslep på fylkesveiene i Norge på mellom 45 og 75 milliarder kroner.
Regjeringen øker videre bevilgningene til skogsbilveier med 10 millioner kroner. Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) sier til Nationen at det er behov for en dreining fra natur- til næringshensyn. Den rødgrønne regjeringen blokkerte for en viktig distriktsnæring, mener Listhaug.
Onsdag ble det kjent at Fremskrittspartiet har fått stanset ett bompengeprosjekt i endringene til statsbudsjettet. Ifølge NRK dreier det seg om et bompengeprosjekt på en 9,4 kilometer lang strekning av E134 i Telemark.
Arveavgift
Regjeringen foreslår å gå lenger enn den rødgrønne regjeringen når det gjelder arveavgiften og vil fjerne den i sin helhet, meldte TV 2 torsdag. Den rødgrønne regjeringen foreslo å heve bunnfradraget for arveavgiften fra 470.000 kroner til 1 million kroner. Den nye regjeringen velger å gå lenger og følger opp formuleringen i Sundvolden-plattformen, hvor det slås fast at arveavgiften skal fjernes fullstendig.
For å gi barnevernsbarn bedre muligheter til utdanning ønsker regjeringen å bruke mer penger på tilpasset skolegang for disse barna.
Satsingen på dette barnevernstiltaket er på 10 millioner kroner i neste års budsjett.
– Hensikten er å gi de barna som er på institusjon og i fosterhjem, bedre skolegang, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til NTB torsdag.
Regjeringen setter av 8 millioner kroner til kjøp av nye hjelpemidler for funksjonshemmede på statsbudsjettet som legges fram fredag, skrev Dagbladet torsdag.
Mer til utdanning
Regjeringen vil bruke over 300 millioner kroner ekstra til etter- og videreutdanning for lærere, varslet statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mandag.
Kulturminister Thorhild Widvey (H) lover mer penger til bibliotekene når hun fredag presenterer endringene i kulturbudsjettet.
– Det er viktig å gi folkebibliotekene gode rammebetingelser. Derfor kommer det en styrking i budsjettet. Det er et klart signal om at vi kommer til å satse på bibliotekene framover, sier Widvey til NTB.
Men Regjeringen vil skrinlegge det rødgrønne forslaget om to barnehageopptak i året. Maksprisen videreføres på samme reelle nivå som i 2013.
(©NTB)