Mandag ble det kjent at den stadig mer pressede ICA-kjeden vil sette bort innkjøp og distribusjon i mesteparten av landet til hovedkonkurrenten NorgesGruppen.
Rema-sjef og konkurrent Ole Robert Reitan raser mot avtalen.
– Vi vil gjøre alt vi kan for å stoppe den avtalen. Den vil gi Norgesgruppen kontroll over 50 prosent av markedet og ødelegge konkurransen fullstendig, sier Reitan til VG.
Taper markedsandeler
ICA og Rimi-butikkens markedsandeler har falt drastisk de siste ti årene. Fra en markedsandel på 28 prosent for noen år tilbake, har nå kjeden kun 12 prosent av markedet igjen.
– Med denne avtalen vil vi få muskler til å slåss i butikk. I dag stiller vi ikke likt på startstreken med våre konkurrenter, uttalte administrerende direktør i ICA Norge, Thorbjørn Theie da han presenterte avtalen mandag.
Fallende markedsandeler har gjort at ICA lenge har slitt med å få så gode innpriser som sine konkurrenter.
Dominans bekymrer
Reaksjonen mot avtalen lot imidlertid ikke vente på seg.
– Dette er dårlig nytt for norske forbrukere, sier Gunnstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet til NTB.
Han peker på at NorgesGruppen med denne avtalen vil få en markedsandel på over 50 prosent på innkjøpssiden.
– Med en så sterk og dominerende aktør frykter vi at det vil svekke konkurransen. Det vil gå ut over forbrukerne i form av høyere priser og dårligere utvalg. Saken aktualiserer at vi må få på plass en lov om god handelsskikk som kan bidra til sunnere maktforhold til dagligvarebransjen, sier Instefjord til NTB.
Uholdbar situasjon
ICA har forhandlet både med Rema og Coop om samme avtale som NorgesGruppen nå har fått.
– Ut fra en markedssituasjon ville det vært helt greit om Coop eller Rema hadde fått avtalen med ICA. Da hadde enten Coop eller vi blitt omtrent like store som NorgesGruppen. Når det er NorgesGruppen som får avtalen, betyr det at vi får en gigant som vil gi en uholdbar situasjon og som vil ødelegge konkurransen fullstendig, sier Ole Robert Reitan.
Han får støtte av Forbrukerrådet.
– Ja, det må vi kunne si, for nå får du en veldig sterk og dominerende aktør, sier Instefjord.
Les også: Konkurransetilsynet steiler på Norgesgruppens Ica-avtale
– Viktig at Ica overlever
Regjeringen oppnevnte i 2010 det såkalte Matkjedeutvalget som skulle utrede styrkeforholdene og vurdere utviklingen i matvarebransjen. Leder av utvalget, Einar Steensnæs (KrF), mener også avtalen er uheldig.
– Det vil gi Norgesgruppen enda sterkere muskler på innkjøpssiden, noe som opplagt vil legge sterkere press på leverandørene, men som på sikt også kan føre til en innsnevring av butikkutvalget og dermed gi forbrukerne dårligere betingelser og utvalg, sier Steensnæs til NTB.
Han påpeker samtidig at det er viktig at ICA overlever som dagligvarekjede i Norge, og at han skjønner at de må foreta seg noe.
– Det som blir viktig nå er at Konkurransetilsynet følger denne saken grundig, slik at man finner en løsning som ikke bare gagner ICA på kort sikt, men som også er bærekraftig for forbrukerne på sikt, sier Steensnæs.
Les også:
Statsråden skeptisk til ICAs samarbeid
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.