Gjorde Kjell Inge Røkke alt etter boken da delvis statseide Aker Solutions asa kjøpte seg opp i fem ulike Aker asa-selskaper i starten av april?
Reaksjonene har stått i kø etter at finansmannen gjennomførte transaksjonene noen karakteriserer som søppeltømming.
Les mer om det her:
- Så grisete at jeg ikke finner ord
Under en pressekonferanse sist onsdag sa næringsminister Sylvia Brustad at overføringen av selskapene til børsnoterte Aker Solutions asa må opp i selskapets generalforsamling.
Men må salgene / kjøpene juridisk sett tas opp i generalforsamlingen? Forvirringen er total etter synspunktene som har kommet på nettopp det:
- Nei, sier advokatfirmaet Bahr på vegne av Aker Solutions.
- Nei, sier Wiborg Rein på vegne av Aker ASA.
- Nei, sier advokatfirmaet Thommesen på vegne av Aker Solutions.
- Ja, sier advokatfirmaet Selmer på vegne staten.
- Ja, sier advokatfirmaet Wiersholm på vegne av familen Wallenberg, som gjennom investeringsselskapene Investor og SAAB eier 10 prosent i Aker Holding.
- Hvordan kan det ha seg at juristene kommer til to ulike konklusjoner?
- Det vi lurer vi også på. Vi skjønner det ikke, sier Tore Bråthen, jusprofessor ved handelshøyskolen BI til DN.no.
DNtv:Se video-intervju med Bråthen her
- Dette er lovlig
Bråthen er en av flere toppjurister som har brukt deler av påskeferien til å prøve å komme til bunns i spørsmålet om transaksjonene er utført slik de skal.
Fagmiljøet er samstemte på at dette er behandlet lovlig. Jusprofessor Tore Bråthen
Resultatet er blitt et notat som senest ble oppdatert tirsdag ettermiddag.
- Fagmiljøet er samstemte på at dette er behandlet lovlig. Ut fra det som er tilgjengelig av informasjon, kan vi ikke se noen grunn til at dette skulle behandles i Aker Solutions ASAs generalforsamling, sier Bråthen.
Han legger til at de ikke har sett materialet som advokatfirmaet Selmer, på vegne av staten, bygger sine konklusjoner på.
- Staten må komme frem med utredningene slik at de kan etterprøves. Det har de ikke gjort. Når vi har arbeidet med notatet vårt har vi ikke hatt noen innsideinformasjon, vi har prøvd å forstå jussen i dette, sier Bråthen.
En akademisk påskelek
Notatet som har sirkulert mellom Bråthen, jusprofessor Johan Giersten, amanuensis Hugo P. Matre, stipendiat Knut Høivik, advokat Christian Willie Kaisen, professor Filip Truyen og universitetslektor Søren Wiig, er nå inne i sin fjerde versjon. Det kan komme nye.
Bråthen karakteriserer de juridiske betraktningene på åtte sider som "fagmiljøets akademiske påskelek".
- Bak dette går det to meter med e-post og femti timer med telefonsamtaler, sier han.
Etter at revisjonsutvalget i Aker ASA tirsdag ettermiddag konstaterte at selskapet har gjennomført transaksjonene på riktig vis, venter Bråthen og juristkollegaene nå på statens neste trekk.
Les også: Røkke frikjent av sine egne
- Vi er veldig spente på hva staten kommer til å legge frem. Dette står og faller på et spissfindig juridisk spørsmål.
Tirsdag kveld ble det kjent at styret i Aker Solutions har gått med på å behandle beslutningen om å ta opp et stort obligasjonslån i selskapets generalforsamling . Lånet skal dekke kjøpene av de fem selskapene fra Aker.
Generalforsamlingen vil ikke gå inn på selve transaksjonene slik næringsminister Sylvia Brustad og statsminister Jens Stoltenberg ønsker. Dermed fortsetter striden mellom staten og Kjell Inge Røkke.
Les også: Gått glipp av Aker-saken i påsken?
I jusprofessorenes notat blir det imidlertid bemerket at staten ikke er aksjeeier i Aker Solutions asa. Staten har derfor verken møte-, tale-, eller stemmerett på generalforsamlingen i Aker Solutions asa. Aksjonærrettighetene må utøves via styret i Aker Holding as.
Les også:
- Bare én mulighet for annulering
DNtv:Juridisk støtte til Røkke(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.