Samtidig går eksporten av kraft til himmels. Årsaken er at overføringskapasiteten til utlandet via kabel er blitt mer enn tredoblet i løpet av sommeren.
- Den største av de tre overføringskablene til Danmark kom i full drift igjen i forrige uke. Dermed er kapasiteten mellom Norge og Jylland økt fra 500 til 1.000 megawatt, sier kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett til NTB.
En ny kabel mellom Feda i Vest-Agder og Nederland har vært i drift siden forsommeren. Kabelen som er den største ut av Norge har en kapasitet på 700 megawatt. Samlet kapasitet til Danmark og Nederland er dermed oppe i 1.700 megawatt mens vi det siste året bare har kunnet eksportere 500 megawatt langs to små kabler til Jylland, sier Meldal.
Eksporterer 25 prosent
Meldal sier Norge i øyeblikket produserer mellom 13.000 og 14.000 megawatt mens vårt eget forbruk ligger mellom 10.000 og 11.000 megawatt. Resten blir eksportert, og i perioder ligger eksportandelen mellom 20 og 25 prosent.
- Eksporten av strøm fra Norge er utelukkende positivt. Vi bidrar med «grønn» energi fra fulle magasiner. I tillegg tjener vi penger som bidrar til å jevne ut prisen på bruk av nettet, sier kommunikasjonssjefen.
Den nye kabelen til Nederland har på to måneder gitt en nettoinntekt på 400 millioner kroner. Det er langt mer enn hva som er lagt til grunn for lønnsomhetsberegningene for prosjektet. På årsbasis var det ventet at kabelen ville gi rundt 500 millioner i inntekt. Nå kan det se ut som et milliardbeløp er mer realistisk.
På vakt
Vinterene 2002/2003 oppfordret olje- og energiminister Einar Steensnæs i Bondevik-regjeringen for åpen mikrofon folk om sende strømregningen til sosialkontoret da strømprisene skjøt i taket under en ekstrem kuldeperiode.
På spørsmål om Norge er i ferd med å gjenta historien fra krisevinteren med høy rente og skyhøye strømpriser, forsikrer Meldal at Statnett nå har situasjonen under full kontroll.
- Straks vi ser grunn til å bekymre oss for magasinfyllingen varsler vi myndighetene, sier Meldal. Hun mener den ekstraordinære situasjonen for fem år siden ikke vil gjenta seg på grunn av overvåkingen, men innrømmer samtidig at Statnett ikke har egne påvirkningsmuligheter overfor kraftprodusentene.
- Vi varsler myndighetene og regner med at det er tilstrekkelig til at noen tar ansvar, sier Meldal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.