Da SEB Enskildas tidligere derivatsjef Bjørn Sellæg ble slått konkurs i januar, protesterte han vilt og heftig. Sellæg mente han ikke var insolvent fordi han hadde en rekke aksjer i gjødselprosjekter i Nigeria. Selv anslo han aksjene til å ha en verdi på 130 millioner kroner.
Til tross for Sellægs innvendinger valgte dommeren i Oslo byfogdembede å åpne konkurs.
Gir opp
Etter ganske nøyaktig seks måneders arbeid er bostyret, med advokat Erling Opdal i advokatfirmaet Ræder i spissen, snart klar til å summere opp. Aksjene i Westfert, som bostyret lenge har forsøkt å bli klok på, gir ingen klingende mynt i kassen.
- Vi har ikke fått noe reelt bud. Noen tok kontakt fordi de ville bistå i salget. Men vi har sagt at det ikke var det vi var interessert i. Andre har vært det vi definerer som nysgjerrige, oppsummerer bostyreren som i forrige måned annonserte Sellægs gjødselaksjer til salgs gjennom en rubrikkannonse i Dagens Næringsliv.
Les også: Sellægs konkursbo vil selge aksjer gjennom rubrikkannonse
- Når skyldneren selv påstår at verdien er på 130 millioner og han har vært en anerkjent finansmann i Norge, skulle man anta det var ett visst hold i det, sier Opdal, som likevel konkluderer med det motsatte.
- Aksjene er det man ironisk kan kalle møkka-aksjer, sier han, og viser til at det er snakk om rettigheter til gjødselproduksjon og at ingen ville kjøpe aksjene.
Derfor gir han opp jakten på kjøpere og vil abandonerer aksjene, som det heter på konkursspråket. I praksis betyr det at konkursboet vil frasi seg rettighetene til aksjene.
- Vi har ikke fått opplysninger eller fått fremlagt dokumentasjon på at det er noen reelle verdier i selskapet. Dessuten har det vært vanskelig å presentere et selskap vi vet så lite om for potensielle interessenter, sier Opdal, som forteller om en vanskelig dialog med styret i Westfert.
Forsatt et mysterium
Opdal vet fortsatt ikke hvilke rettigheter som angivelig ligger i selskapet.
- Hva er egentlig dette prosjektet? Vi har hatt store problemer med forstå det. Styret i selskapet antyder forhandlinger med polske og hviterussiske investorer, men har ikke villet samarbeide med boet. Dessuten har de satt Sellæg på gangen i selskapet, sier konkursadvokaten.
En medvirkende årsak til at bostyret ikke vil bruke mer tid på gjødselaksjene, er at aksjene alt var pantsatt for 5.750.000 kroner da Sellæg gikk konkurs. Det betyr at salgssummen må overstige dette før boet kan ha forhåpninger om utbetaling til kreditorene.
- Panthaver sier han heller ikke er kjent med at det er noen verdier i selskapet, legger Opdal til.
Gjør opp status
Så langt har boet fått inn rundt 250.000 kroner på salget av Sellægs innbo.
Les også: Sellæg må selge bjørn, gaupe og flygel
I tillegg kommer det inn knappe 1,6 millioner kroner etter salget av feriestedet i Spania.
Les også: Fikk halv pris for Sellægs Spania-villa
Utbetalinger til Sellæg
Det har også påløpt kostnader under bobehandlingen. I tillegg til honoraret til Opdal og hans hjelpere, samt dekninger av andre kostnader, har Sellæg i startfasen fått utbetalt deler av salgssum for innbo til dekning av levekostnader.
Samtidig har kravene vokst. Anmeldte krav utgjør nå knapt 119 millioner kroner. 46,8 millioner kroner av dette er penger Sellægs tidligere kunde i SEB Enskilda, Lars Ditlevsen, mener han har rett på.
Les også: Nye smeller for Sellæg
Sellæg bestrider fortsatt en rekke av kravene. Han mener han er feilaktig straffedømt for skatteunndragelser og for å ha snytt Ditlevsen. Han har ikke gitt opp kampen for å få hele eller deler av sin sak opp for retten på nytt.
I mellomtiden går bobehandlingen sin gang. Planen er å foreta såkalt fordringsprøvelse etter sommeren.
- Den kan bli enkel og kortvarig eller det motsatt. Her er jo Sellæg sterkt uenig i flere av kravene, noe som kan føre til formelle prosesser i en eller annen variant, forklarer bostyrer Opdal.
Les også: Sellæg aksepterer konkursen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.