Fremskrittspartipolitiker og stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter vil stille spørsmål gjennom Stortinget til finansminister Kristin Halvorsen for å få klarhet i hva de virkelige kostnadene rundt forvaltningen av Statens pensjonsfond - Utland (oljefondet) er.
Det var sist fredag DN.no avslørte at Norges Bank i sin årsrapport for Statens pensjonsfond - Utland kun rapporterer rene forvaltningshonorarer. Kurtasjer og andre kostnader knyttet til de enkelte transaksjonen spesifiseres ikke.
Les også: Spetalen slår tilbake
Hagesæter, som er medlem av finanskomiteen, er i sin andre periode som stortingsrepresentant.
Han reagerer kraftig på det han oppfatter som hemmelighetskremeri rundt Oljefondet.
- Man informerer sjelden. Rapportene kommer kvartalsvis og veldig i ettertid, så det er en stor forsinkelse. Det er helt elendig, sier Hagesæter til DN.no.
Han mener det er noe grunnleggende galt med Norges Bank og Finansdepartementets holdning når det gjelder den manglende åpenheten rundt fondet og forvaltningen.
- Det virker som om Norges Bank og Finansdepartementet tror det er deres penger og at folk ikke har noe med hvordan dette forvaltes. Men det er fellesskapets midler. Derfor er det viktig at man informerer på en god måte, både utviklingen i fondet og kostnader ved forvaltningen.
Sjokkert
Han er lite fornøyd med at totalkostnadene ved forvaltningen ikke fremkommer noe sted.
- Det er sjokkerende, men går inn i et mønster der man skal skjule, trikse og mikse. Når man hverken informere allmennheten eller Stortinget, bør man ta tak i dette, sier Hagesæter som nå tar skjeen i egen hånd.
- Jeg kommer til sende skriftelig spørsmål til Kristin Halvorsen om hvor mye forvaltningen faktisk koster, varsler han.
- Prisverdig
Debatten rundt forvaltningen av oljefondet blusset opp igjen etter at investor og forvalter Øystein Stray Spetalen på den årlige Skagenkonferansen sist uke anslo at den totalte kostnaden ligger på 15 til 20 milliarder kroner i året, og ikke de knappe to milliardene Norges Bank rapporterer om.
Les også: -Den største finansielle katastrofen noensinne
Hagesæter var selv tilstede på konferansen og synes det er veldig prisverdig at Spetalen tok opp problemstillingen.
Fremskrittspartirepresentanten mener det må bli slutt på hemmeligholdet rundt Oljefondet. I den sammenheng er han svært kritisk til at fondet kun rapporterer om utviklingen hvert kvartal. I tillegg er det først langt inn i det neste kvartalet resultatene blir offentliggjort. Årsresultatet for 2008 legges eksempelvis først frem 11. mars.
- Bak mål
- Det er helt bak mål med kvartalvise rapporteringer. Man burde få daglige oppdateringer på en nettside. Jeg har sjekket og det er faktisk mulig, sier Hagesæter. Han medgir at selv om det kan være enkelthandler som av praktiske grunner ikke kommer med, vil en slik løsning gi gode anslag.
Han minner om alle spekulasjonene om hvor mye Oljefondet hadde tapt som kom i kjølvannet av konkursen i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers.
Les også: Hamstret Lehman-aksjer i vår
Ved kvartalspresentasjonene etter andre og tredje kvartal har ikke Norges Bank lettet på sløret og fortalt hvor mye penger som forsvant i dragsuget etter Lehman-kollapsen.
Les også: Tidenes verste fra Oljefondet og Krisekvartal for oljefondet
- Det er alt for liten åpenhet, konkluderer Hagesæter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.