Dagens Næringsliv avslørte 9. september i år at Senterpartiet i valgåret 2009 mottok generøse utbetalinger fra kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft på henholdsvis 500.000 og 200.000 kroner.

Les saken som startet avsløringene: Sp fikk store pengesummer fra kraftselskaper

På bakgrunn av medieomtalen i saken ble det tidligere i høst klart at Finanstilsynet ville granske Senterpartiets revisor Skaarbrevik, Renø & Isaksen AS. Nå er dommen klar.

- Finanstilsynet har avdekket vesentlige svakheter ved revisjonsutførelsen av Senterpartiet, skriver tilsynet i en ny rapport.

Finanstilsynet gjennomførte et stedlig tilsyn med revisjonsselskapet 2. november.

Tilsynet ble begrenset til kontroll av revisjonsselskapets revisjon av Senterpartiet, samt revisjonsselskapets oppfyllelse av revisorloven for øvrig.

- Ser alvorlig på svakhetene
- Revisor har i for liten grad fokusert på at partiet er underlagt særlovgivning og angitt dette som en egen risiko og utført revisjonshandlinger for å imøtegå denne risikoen, mener tilsynet.

I tillegg påpeker Finanstilsynet at revisoren i for liten grad har innhentet revisjonsbevis som underbygger de vurderinger som han har foretatt samt at det reviderte regnskapet viser betydelig lavere inntekter enn hva som er oppgitt som totale inntekter i rapportering til SSB.

Finanstilsynet har også avdekket mangler ved revisorens særattestasjon i forbindelse med innrapportering av inntekter til SSB. Disse forholdene kunne ha blitt rettet på et tidligere tidspunkt dersom revisor hadde vært tilstrekkelig aktsom i sine vurderinger, påpeker rapporten.

- Finanstilsynet ser alvorlig på svakhetene i revisjonsutførelsen, skriver Finanstilsynet.

Senterpartiet har innsendt en annen versjon av årsregnskapet og årsberetningen til Regnskapsregisteret enn det som revisor har revidert.

Et av avvikene er knyttet til lønnsrefusjoner. I det reviderte regnskapet er disse presentert netto mens de er bruttotall som er benyttet i det innsendte årsregnskapet.

- Avdekker ikke noe nytt
- Vi registrerer at revisjonsselskapet får kritikk av Finanstilsynet for den jobben de har gjort. Vi byttet revisjonsselskap i høst, da den gjensidige tilliten ikke lenger var til stede, sier Knut M. Olsen, generalsekretær i Senterpartiet i en pressemelding.

Han mener rapporten ikke avdekker noe nytt i forhold til saken om partistøtte.

- All støtte som Senterpartiet har mottatt er rapportert i henhold til lovverket. Det har alltid vært snakk om støtte til partiet, slik også vedlegget til Eidsiva Energis faktura viser. Partistøtte er ikke momspliktig, sier Olsen.

Regnskapet som er oppgitt til offentlige myndigheter er riktig, mener Senterpartiet. Forskjellen i regnskapsrapportene skyldes at det er bruttotall som oppgis i det innsendte regnskapet til Brønnøysundregisteret, mens partiet internt i sin rapportering har hatt nettorapportering.

- Tallene som ligger til grunn er de samme, sier Olsen.

Denne formen for nettorapportering på prosjekter er satt opp for å synliggjøre ressursbruken i organisasjonen og for å ha et styringsverktøy mot budsjett på store aktivitetsområder, mener partiet.

- Vi vil endre oppsettet slik at det nå blir i tråd med de krav som stilles, sier Olsen.

Pengegavene
I et skjema til SSB har Senterpartiet oppgitt at de totalt har mottatt 710.000 kroner i pengegaver fra bedrifter/firmaer i 2009. Disse er spesifisert i eget vedlegg til skjemaet. Her er midler mottatt fra Eidsiva Energi AS, Glommen Skog BA og Troms Kraft AS ført opp under overskriften ”bidrag”.

Under den ordinære revisjonen vurderte revisor disse bidragene som prosjektstøtte som var fakturert fra Senterpartiet til de ulike selskapene, men i oppstillingen til SSB er disse beløpene klassifisert som bidrag.

Finanstilsynet stiller spørsmål ved om ikke revisor da burde ha reagert på at det var bidrag som var gitt fra offentligkontrollert virksomhet som er ulovlig i henhold til partiloven.

Revisor skulle således tatt forholdet opp i nummerert brev til partiet, og samtidig behandlet det som et forhold som er avdekket etter at årsregnskapet er offentliggjort, påpeker Finanstilsynet.

Revisjonsselskapet innrømmer at de burde ha reagert på at beløpene fra Eidsiva Energi AS, Troms Kraft AS og Glommen Skog BA var ført opp som bidrag fra bedrifter og personer.

Men revisoren påpeker at det ville resultert i en henvendelse til Senterpartiet med spørsmål om hvorfor disse beløpene var med i rapporten. Resultatet av en slik henvendelse hadde vært at beløpene ville blitt tatt ut av rapporten, fordi partiet på det tidspunktet fortsatt betraktet beløpet som prosjektstøtte og ikke var klar over at dette var ulovlig bidrag, ifølge revisjonsselskapet.

- Revisor kan ikke ukritisk kan legge partiets vurdering til grunn. Revisor må på selvstendig grunnlag ta stilling til den nye informasjonen og vurdere denne opp mot relevant lovgivning, mener Finanstilsynet.

Les også: Uforsonlige fronter om pengegavene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.