Ser du de trestokkene som ligger og flyter der ute, spør Georg Grimeli, daglig leder ved Vassfaret Bjørnepark i Flå.

Sammen med ordfører Tor Egil Buøen står han foran badedammen til Rugg, som med sine rundt 400 kilo er en av de største skandinaviske brunbjørnene i verden.

– De stokkene er det eneste som er igjen av badeflåten vår etter at Rugg og Nora hadde seg en heftig hyrdestund på den ifjor sommer. Den gikk rett til bunns til stor latter fra tilskuerne, forteller Grimeli og smiler bredt.

Kanskje ikke så rart at det går hardt for seg når Rugg endelig får damebesøk, siden stevnemøtene bestemmes av et svært restriktivt skandinavisk avlsråd og det ofte kan gå mange år mellom hver gang det blir gitt klarsignal.

– Det er ingenting som løfter besøkstallene like mye som bjørneunger, og i år har vi hele tre pelskledde småsjarmører å lokke med, sier Grimeli, og viser til at besøkstallet så langt i år er rundt 20 prosent høyere enn ifjor.

– Det er jo egentlig her alt startet, sier ordfører Tor Egil Buøen og ser utover badedammen.

Se bilder: Her har Olav Thon investert 350 millioner

Klikk på kartet for å se Flås bærekraft:
















Se bilder: Her har Olav Thon investert 350 millioner

Kjøpesenter og McDonald’s
I 2006 ble eiendomsinvestor Olav Thon stoppet av lensmannen i Flå.

– Han spurte om jeg hadde klart å holde fartsgrensa, sier Thon og forteller at samtalen raskt kom inn på Bjørneparken.

Det hele endte med at Thon valgte å besøke parken.

– Det var veldig varmt da jeg besøkte parken, og jeg kunne se at bjørnen var tilsølet av gjørme fra et lite myrhull. Det var da jeg så at det var et behov for en badedam, forteller Olav Thon.

Eiendomsinvestoren ga 300.000 kroner til parken og i løpet av kort tid hadde Rugg et vannhull han kunne kjøle seg ned i på varme sommerdager. Siden den gang har Thon investert nærmere 100 millioner kroner i parken. I tillegg har han bygd kjøpesenter, hotell, en McDonald’s restaurant, jakt- og fiskesenter og et nytt leilighetskompleks.




– De totale investeringene på Flå er nå på over 350 millioner kroner, og vi har allerede skapt over 100 nye arbeidsplasser i kommunen, forteller Håvard Staff Brenno, eiendomssjef i Thon Eiendom.

Olav Thon har i sommer kjøpt et småbruk i Flå for rundt seks millioner kroner og skal ifølge konsesjonssøknad ha planer om å bosette seg på gården. Flå kan dermed ende opp med å få en av Norges største private skatteytere på innbyggerlista. Nabokommunen Hole der Thon i dag er bosatt regner med å miste opptil 15 millioner kroner i skatteinntekter dersom Thon melder flytting, ifølge Ringerikes Blad.

Se bilder: Her har Olav Thon investert 350 millioner

 

Se bilder: Her har Olav Thon investert 350 millioner






















Klatrer mest
– Thons investeringer har vært helt avgjørende for å snu den negative utviklingen i kommunen, sier ordfører Tor Egil Buøen, som representerer Flå Bygdeliste.

I 2007 var kommunen i krise. Innbyggertallet hadde falt jevnt og trutt i flere tiår og nærmet seg rekordlave 970 personer (se grafikk).

Olav Thons innmarsj i bygda kunne ikke ha kommer på et bedre tidspunkt.

– I 2007 var det virkelig et være eller ikke være for kommunen, slår Buøen fast.

Thons investeringer har i tillegg til mange nye arbeidsplasser også ført til en netto tilflytting på rundt 80 personer. Innbyggertallet passerte i sommer 1050 personer.

Ikke siden 2002 har så mange bodd i bygda. Flå er ifølge NHO den kommunen i landet som opplevde størst netto innflytting i prosent av befolkningen i 2011. Flå er også blant de kommunene som har klatret flest plasser i NHOs bærekrafts-NM de siste fem årene.

– Flå var en kommune som lå litt i bakevja og hadde få fremtidsspor. Det var en morsom og spennende utfordring for Olav Thon å prøve å snu utviklingen i kommunen og skape en ny fremtid for samfunnet der, sier Håvard Staff Brenno i Thon Eiendom.












– Men det ender vel med at alle kursdeltagerne lar seg friste til å prøve skytesimulatoren?





I 2009 ble omsetningen til handelsnæringen i Flå beregnet til snaut 30 millioner kroner. For 2012 budsjetterer Bjørneparken Kjøpesenter alene med en omsetning på over 130 millioner kroner, opp fra 102 millioner kroner i 2011. Flå er nå blant kommunene i landet med størst økning i omsetning per innbygger.

– Det er klart at Nesbyen kanskje opplever et lite fall i omsetningen etter at vårt kjøpesenter åpnet, sier Buøen, idet vi passerer en statue av Olav Thon i Bjørneparken.

En liten bjørneunge er i ferd med å klatre opp på ryggen til den gamle mannen med rød topplue. En inngravert stålplate slår fast at Thon er «Flås største velgjører».

I sterk motsetning til Flå, som har klatret 119 plasser i NHOs bærekrafts-NM siden 2007, har nabokommunen Nes med handelssenteret Nesbyen falt hele 70 plasser i den samme rangeringen i perioden.

Det er ikke bare i handelskampen at Nesbyen har fått seg en kalddusj, og temperaturen øker nå i kampen mellom de to nabobyene.

– Nesbyen pleide å være det varmeste stedet i landet, men for noen år siden fikk vi en ny værstasjon på Gulsvik. Nå er det på Flå at de høyeste temperaturene måles, slår Buøen selvtilfreds fast.

Klikk på kartet for å finne bærekraften i din kommune!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.