Som forretningsmann har Ferd-eier Johan H. Andresen lykkes i å øke formuen han har arvet betraktelig. På siden har han slått seg opp som landets fremste talsmann for sosiale entreprenører.

Lørdag skrev DN.no om et av de ti prosjektene Ferd idag støtter. I IT-bedriften Unicus har alle de ansatte Asperger Syndrom. Mens oppdragsgiverne gir strålende tilbakemeldinger, forteller de konsulentene at alternativet hadde vært Nav-stønad.

Les saken her: - Jeg hadde ikke selvtillit til å søke på jobber

Det er nettopp slike resultater som er årsaken til at Andresen tar i bruk både egne ansatte og penger i forsøket på å skape en bedre verden.

- Bakgrunnen for Ferds engasjement er å nærme oss vår visjon: Å skape varige verdier og sette tydelige spor, sier han til DN.no.

- Når det gjelder Unicus spesifikt, er de midt i blinken for oss. De gir muligheter til ungdom som det offentlige ikke gjør. Prosjektet fokuserer på deres fortrinn og får dem til å ta gode valg og skape verdier for seg selv og andre, sier Andresen.

Flere bidrag
Ferd Sosiale Entreprenører har bidratt til Unicus siden mars 2010. Bidraget har vært i form av milepælbaserte driftstilskudd og kompetanse på organisasjons- og forretningsutvikling fra Ferd og Telecomputing.

I tillegg har Unicus fått tilgang til alle øvrige relevante ressurser og nettverk, opplyser Andresen.

- Løsningen med å utvikle aspergere til it-konsulenter og softwaretestere er inspirert av danske og svenske sosiale entreprenører. Unicus sin modell har imidlertid vist seg å være så vellykket at andre land nå også tar i bruk denne, forteller Andresen.

Unicus daglige leder Lars Johansson-Kjellerød kan vise til en god selskapsutvikling.

- Ifjor hadde vi et svakt minusresultat, men en positiv sosial avkastning med seks nye ansatte. I 2013 ligger vi an til et positivt driftsresultat og et positivt sosialt resultat med tre nye ansettelser så langt i år, sier han til DN.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 



Får ros
Løsninger som er bedre enn det som allerede finnes, er noe av det Ferd-eieren ser etter i prosjektene han gir støtte til.

Måten Unicus jobber på får i dag ros av norske politikere, som mener det offentlige har mye å lære av IT-foretaket.

- Hva mener du politikerne kan gjøre for å inkludere flere i arbeidslivet?

- Et forbedringspunkt er samarbeid mellom attføringsbedriftene og resten av næringslivet. Mange av de førstnevnte er glitrende eksempler på hvordan gi evner og utvikle motivasjon til å komme tilbake til arbeid, mens andre har ikke nok gjennomstrømning, sier Andresen.

- Dette er et lokalt ledelsesansvar. Det er også viktig at norske bedrifter som tar inn mennesker det koster en halv stilling å inkludere får insentiver som senker terskelen for å gjøre nettopp det. Dette finnes, men ordningen kan økes i omfang. Jeg tror det vil raskt lønne seg, men da må vi tørre å måle resultater og effekt, sier han.

I Unicus' kundeportefølje finnes det i dag bare to offentlige selskaper.

- Et annet åpenbart tiltak er å bidra til at sosiale entreprenører får støtte og oppdrag fra det offentlige. Det er det god «pay-back» på, mener Andresen.

- Redusere risiko
For å skulle ta inn personer som av ulike grunner sliter med å tilpasse seg arbeidslivet, mener Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen at bedriftene er avhengig av både råd og økonomisk støtte.

- Bedriftene trenger ikke minst å få den rette kunnskapen som er nødvendig. Da gjelder det å gjøre informasjonen lett tilgjengelig, sier Hammer Madsen til DN.no.

En undersøkelse Virke har gjort blant sine medlemmer viser at halvparten av medlemsbedriftene har tatt inn personer på praksisplass. Ifølge undersøkelsen har 60 prosent av disse fått fast ansettelse.

 

- Mye handler om muligheten til å tilsette midlertidig i privat sektor, for eksempel inntil et år. Vi mener det vil redusere risiko og barriere og gjøre at vi også får flere raskere inn i jobb, sier hun.

Berømmer bedriftene
Unicus er riktignok en helt ordinær IT-bedrift der målet ikke er å skyfle de ansatte over i andre stillinger.

Andresen vil i den forbindelse berømme norske bedrifter, som han mener er langt mer inkluderende enn man kanskje tror.

- La oss begynne med Telenor som med ga Unicus bedriftens første oppdrag. Dernest Hafslund som stadig hyrer inn gutta på Unicus og skryter dem opp i skyene. Og listen fortsetter, for hør hva som skjer så. HR-direktør i Aibel Haugesund blir inspirert av vårt arbeid med Unicus. Han «hopper over» både Unicus og Ferd og går direkte til NAV og tar inn en med Asperger Syndrom for å sette opp et nytt dokumentasjonssenter. Vedkommende er nå fast ansatt i Aibel, sier Ferd-eieren.

- Det er sikkert store forskjeller, også i vårt system, så potensial for store forbedringer er absolutt til stede, understreker han.

Les også:
- Arbeid er beste medisin
<b>Titusenvis kan miste Nav-stønad neste vår</b>
Høyre vil røske opp i Nav (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.