Her er oppskriften hvis Jens Stoltenberg virkelig ønsker å tvinge rikingene til å betale mer skatt.
Under åpningen av årets statsbudsjettkonferanse på Thorbjørnrud kom statsminister Jens Stoltenberg kun med ett eneste løfte: De rike skal skattes hardere. Stein Erik Hagen skal tas, het det.
Nå beskyldes Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen for å bruke Stein Erik Hagen som et symbol i en retorisk kampanje mot de rike.
- Åpenbart
Men dersom Stoltenberg-regjeringen virkelig ønsker å skattlegge de rike noe hardere, er det teknisk sett ikke særlig vanskelig, mener skatteeksperter DN.no har snakket med.
- Fjerning av skjermingsfradraget ville være det mest åpenbare stedet å begynne, sier professor i skatterett, Ole Gjems-Onstad.
Neste hull som enkelt kunne tettes er den såkalte fritaksmetoden.
- Der ville det være mulig å innføre porteføljebegrensninger i fritaksmetoden, slik man har i andre land, sier Gjems-Onstad.
(Se mer om skjermingsfradrag og fritaksmetoden nedenfor).
Gjems-Onstad har imidlertid sine tvil om regjeringen kommer til å ta disse to eller andre effektive grep overfor de virkelige rike.
- Man blir sittende igjen med et inntrykk av at det handler mer om polemikk. Det som er pussig er at Stoltenberg sier til VG at skjermingsfradraget skal vernes. Det er typisk at de sier de skal ta de rike som påskudd for å innføre regler som tar fra veldig mange andre samtidig, mener Gjems-Onstad.
- Rar regel for de superrike
Han tror faktisk ikke de rike ville ta seg bryet med å protestere mot fjerning av skjermingsfradraget engang.
- Egentlig er det misvisende å snakke om å ta de rike hvis man opphever skjermingsfradraget. Det dreier seg mer om å fjerne en regel som noen få superrike har hatt glede av, men uten noen gang å ha ønsket seg en slik regel. Til det er den for rar, sier han.
Fjerning av skjermingsfradraget ville ifølge Gjems-Onstad gledet de mer normalt bemidlede av andre grunner enn at de rike måtte betale litt mer.
- Det ville samtidig gjøre livet mye lettere for skatteetaten og de aller fleste aksjonærer som bare synes dette er bortkastet heft. Til gjengjeld burde man settte ned utbytteskattesatsen noe slik at det ble en nøytral endring, og det ville jo folk ha glede av, mener Gjems-Onstad.
Fire mulige tiltak
I Skattebetalerforeningen har de også klare formeninger om hva som må til om man skal få mer penger ut av de aller rikeste.
- Det er fire tiltak som ligger i kortene, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange, før han presiserer:
- Men fordi det angår så få blir det likevel ikke så mye penger av det. Slik sett vil det fortsatt være mest symbolpolitikk. Vi er dessuten generelt i mot skatteskjerpelser, sier Stordrange.
Skattebetalerforeningen peker på denne bakgrunn ut tiltakene som kan få mer penger fra de rike:
Fritaksmetoden
- Det har lenge versert rykter om at det vil komme innstramminger i fritaksmetoden, som gjør det mulig innenfor et AS å selge og kjøpe aksjer uten at gevinst og utbytte kommer til beskatning før man tar disse ut av selskapet. En innstramming kan gå på krav til eiertid eller minimum eierandel slik at typisk "daytradng" ikke kan gjøres innenfor fritaksmetoden.
Skatt på opptjent kapital
- Det gikk allerede i forbindelse med statsbudsjettet for 2007 rykter om at regler for innskutt kapital i AS´er ville bli endret, men dette kom ikke. I dag kan man ta ut innskutt kapital skattefritt, mens opptjent kapital skal beskattes som utbyttte. Ved å sette krav om at opptjent kapital skal tas ut først og beskattes, vil det gjøre det vanskeligere å få ut innskutt kapital skattefritt, mener Skattebetalerforeningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.