417 personer anmeldt for trygdesvindel i årets fire første måneder. Tilsammen hadde de svindlet til seg 72 millioner kroner hittil i år.
Over halvparten av disse sakene avdekkes ved at Nav sjekker opplysninger mot egne eller andre offentlige registre.
- Det å samkjøre informasjon fra flere registre er et effektivt virkemiddel i kampen mot svindel, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.
De aller fleste blir tatt for svindel med arbeidsavkl#229spenger eller dagpenger:
- Disse sender inn meldekort til Nav hver 14. dag om hvor mye de har jobbet. Vi kjører meldekortene opp mot arbeidsgiver- og arbeidstagerregistre. Arbeidsgiverne har meldt inn hvor mye disse arbeider, og er det avvik sjekker vi grundigere manuelt. Da innhenter vi opplysninger fra arbeidsgiver og også fra brukeren, sier seksjonssjef Magne Fladby i arbeids- og velferdsetaten til DN.no.
Kjører flere saker i retten
- Pleier brukeren å innrømme svindelforsøket når dere tar kontakt?
- Det varierer. Vi kjører jo flere saker i retten.
Nav har kjørt disse kontrollene over mange år, og blir stadig mer målrettet. Fladby understreker at de som mottar disse stønadene må regne med å bli kontrollert:
- Jeg er overrasket over at de som mottar dette ikke innser konsekvensene. Det er er alvorlige saker, og svindel over 80.000 kroner skal som hovedregel straffes med ubetinget fengsel, sier han.
Betydelige mørketall
I 2013 har Nav fått ytterligere muligheter til å samkjøre registre, gjennom en lov Stortinget nylig har vedtatt.
- Vi vurderer hvilke flere registre vi nå skal samkjøre med, blant annet registre hos skatteetaten og Brønnøysund, sier Fladby.
- 417 anmeldelser på fire måneder, det høres egentlig ikke så mye ut?
- Det er nok betydelige mørketall, men det er mer som avdekkes enn det som anmeldes til politiet. Det er ganske mange saker som ikke går så langt, sier han.
- Hvor mye får vi igjen for hver krone Nav bruker på å ta svindlerne?
- Vi får igjen flere ganger det det koster å drive kontrollvirksomhet. Men det viktigste for oss er å ha et kontrollregime som virker preventivt.
Les også: Bruker 370 milliarder på å lønne 1,3 millioner som ikke jobber
<b>Hvert femte årsverk går tapt </b>
<b>- Mange anstrenger seg nok litt mindre enn de burde </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.