- Kvinner som burde ha spilt i eliteserien avfinner seg med å spille i fjerde- eller femtedivisjon. Det er alvorlig for norske bedrifter og norsk næringsliv, sier Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen til DN.no.
Pedersen viser til NHH-professor Bertil Tungoddens uttalelser under Norges Handelshøyskoles (NHH) vårkonferanse i Bergen denne uken. Ifølge Tungodden betyr kjønnssegregeringen i det norske arbeidsmarkedet «et enormt» effektivitetstap for samfunnet.
Kjønnsdelingen kommer blant annet til uttrykk ved at bare seks av 206 toppledere i norske børsnoterte selskap er kvinner, ifølge en gjennomgang foretatt av Bergens Tidene.
Også Høyres Linda Hofstad Helleland ser alvorlig på det tilsynelatende inngrodde mønsteret.
- Næringslivets lederskap står ikke i stil med utviklingen ellers i samfunnet, der for eksempel flertallet som er under høyere utdanning er jenter. Det er åpenbart at kjønn fremdeles er en viktig faktor i toppsjiktet i norsk næringsliv. Mennenes maktmonopol står fremdeles litt for trygt og godt, sier hun til DN.no.
- Et ekstra «push»
Pedersen (A) mener arbeidet med å rekruttere flere kvinner til toppjobbene må foregå langs to spor: Utdanningsvalg og lederskolering.
- Staten er stor eier i norsk næringsliv, og mye er gjort hvis man klarer å rekruttere flere kvinner hit. Vi har programfestet målet om at 40 prosent av lederne på de øverste nivåene i staten skal være kvinner. Det er også viktig at private børsnoterte selskaper tar et aktivt ansvar, sier hun.
- Man må peke ut talentene tidligere og støtte jenter som kan og vil ekstra i selskapet. Det kan være for sent å begynne å lete etter bra damer i selskapet i det topplederen slutter. Jenter og kvinner trenger ofte et ekstra «push», sier Pedersen.
Kompetansebasert rekruttering
Linda Hofstad Helleland er enig i at det må legges til rette for at jenter sikter høyere.
- Vi må sørge for at strukturene er på plass. At kvinner har like muligheter og at kvinners kompetanse blir ivaretatt i like stor grad. Selskapene må i større grad fokusere på kompetansebasert rekruttering. Det er forsket for lite på hvorfor det ikke er slik i dag.
Høyrepolitikeren mener den sittende regjeringen har gjort altfor lite for å snu utviklingen.
- Norge har hatt et kjønnssegregert arbeidsmarket i svært mange år, og det er tydeligvis ikke lett å snu trenden. Dette handler riktignok om holdninger og rollemodeller helt fra barnehagen. Det er gjort for lite for å rekruttere flere menn både i barnehagen og i skolen, sier hun.
- Det er også gjort for lite for å satse på entreprenørskap. I dag får ikke kvinner lov til å drive entrepenørskap der de har sin fremste kompetanse, som for eksempel i helse og omsorg. Derfor er det viktig å fjerne formelle hindre for etablering av egne foretak. Videre må regjeringen åpne for innkjøp av private tjenester slik at det skapes et marked.
- Tenker annerledes
Hofstad Helleland understreker samtidig at kvinner må respekteres for sine egne valg.
- Vi må erkjenne at kvinner velger litt annerledes enn menn, sier hun.
Det er en tankegang Pedersen ikke har så mye til overs for.
- Veldig ofte handler dette om at kvinner velger bort det private næringsliv og lederstillinger fordi de aldri har vurdert det. Det har aldri vært en del av den menyen de har valgt i fra, sier hun.
- Å ta tak i dette er en veldig viktig oppgave, både for norsk næringsliv og for oss som norske politikere. Det handler selvfølgelig om likestilling og rettferdighet, men det handler også om at vi evner å ta i bruk våre fremste talenter i lederstillinger, enten det er i det offentlige eller privat sektor, sier Pedersen.
Les også: - Menn som egentlig burde vært i 4. divisjon får spille i 1. divisjon
Les mer:
Thorkildsen advarer kvinner mot deltidsarbeid
- Kvinner gjemmer seg bak morsrollen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.