- Vi ligger helt på verdenstoppen, sier statsminister Jens Stoltenberg til DN.no.

På årets NHO-konferanse er temaet den norske velferdsfellen. Stoltenberg benytter likevel sjansen, som så mange ganger før, til å minne om at Norge har en av verdens høyeste sysselsettingsprosenter.

Likevel kommer man ikke unna at landet også har en av verdens høyeste andel av mennesker i arbeidsfør alder utefor arbeidslivet. Én av fem lever på trygd i Norge.

Flere syke kvinner
- Er høy uføreandel prisen vi må betale for høy sysselsetting?

- Noe av årsaken er at det er flere i jobb. Sykepenger og AFP har du rett på når du har vært i jobb, så noe av forkl#229en ligger her. I Norge er veldig mange i jobb som ikke er i jobb i andre land, og vi har for eksempel en høyere kvinnelig arbeidsdeltagelse, sier Stoltenberg.

- Er kvinner mer tilbøyelige til å gå inn på ulike trygdeordninger?

- De har høyere sykefraværstilbøyelighet. Vi har mange kvinner i jobb, da bidrar det til et høyere fravær. Vi må opprettholde høy sysselsetting men likevel få ned tilbøyeligheten til å bruke ulike trygdeordninger, slår han fast.

Knapt noe land i verden
Stoltenberg pekte i dagens foredrag på konferansen på at det i de siste 20 årene har kommet 500.000 flere mennesker i jobb. I samme periode har imidlertid befolkningsveksten vært ganske nøyaktig den samme.

- Burde det ikke være en selvfølge at man har fått flere i arbeid, når befolkningsveksten har vært såpass høy?

- Nei, sysselsettingen har også steget i prosent av befolkningen. Det er knapt noe land i verden der en større andel av befolkningen er i arbeid. Det er positivt, men det betyr ikke at vi ikke skal være opptatt av de tingene som går i gal retning, sier han.

Han erkjenner at det er en økning i antall mennesker på helserelaterte stønader.

- Mange synes det nok er et paradoks at vi både har flere i jobb og flere i trygd, men hovedgrunnen til det er at vi har færre som er helt utenfor, som for eksempel forsørges av ektemenn, sier han til DN.no.

Vi har ikke gått i fellen
Stoltenberg mener det ikke er noen overhengende fare for at vi går velferdsfellen, slik NHO frykter.

- Utgangspunktet er at vi ikke er i den fellen, men at vi har alle muligheter til å unngå å gå i den, sier Stoltenberg.

Men, at faren ikke er overhengende betyr ikke at vi ikke må ta den på alvor.

For å gjøre det er det i hovedsak tre ting vi må gjøre:

- Det ene er at vi må være permanent opptatt av fornyelse. Det betyr omstilling i privat sektor og fornyelse i offentlig sektor, sier han.

Han understreket at vi ikke må falle for fristelsen til å si oss fornøyd med de store strukturelle reformene som ble innført på 80 og 90,tallet.

- Vi må fortsette med store omstillingsprosjekter. Jeg tror fremtidens reformer blir mer på innhold, sier Stoltenberg.

Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.