Kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft betalte henholdsvis 500.000 kroner og 200.000 kroner til Senterpartiet i valgåret 2009.
Pengene gikk til å promotere fornybar energi. Senterpartiets generalsekretær Knut M. Olsen sier at pengene var viktige for Senterpartiets valgkamp som hadde fornybar energi som en av de viktigste valgkampsakene.
Både Eidsiva Energi as og Troms Kraft as har flere store konsesjonssøknader inne til behandling i Olje- og energidepartementet og i den underliggende etaten NVE. Dette gjelder både nye vannkraftprosjekter og fornybarenergiprosjekter. Det er Senterpartiet som har hatt statsråden i departementet helt siden 2005.
Først ved Odd Roger Enoksen, Åslaug Haga og nå Terje Riis-Johansen.
- Vi er et lite parti og i valgår er vi helt avhengig av å få inn penger til valgkampen. Dette var penger fra selskaper som ville støtte et parti som var opptatt av fornybar energi, sier Knut M. Olsen, som ikke har noen betenkeligheter med gavene.
Korrupsjon
Generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark, sier at det er betimelig å reise spørsmålet om korrupsjon knyttet til disse pengegavene.
- Her kan det se ut som om både selskapene og Senterpartiet burde foretatt en mer dyptgående aktsomhetsvurdering i denne saken. I slike saker kan det helt klart oppstå uheldige bindinger, sier Slettemark.
Hun mener at det minste regjeringsapparatet må foreta seg er å vurdere en settestatsråd for Riis-Johansen i saker som berører pengegiverne.
Professor Eivind Smith ved Institutt for offentlig rett reagerer også på pengestøtten.
- For meg fremstår dette av flere grunner som nokså spesielt. Blant de spørsmål det reiser, er om Senterparti-statsråden og hans underordnede er habile til å behandle konsesjonssøknader fra de samme selskapene, sier professor Eivind Smith.
Ingen kommentar
Hverken Sp-leder Liv Signe Navarsete eller olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ønsket igår å kommentere saken. Departementet kunne heller ikke opplyse om Riis-Johansens habilitet er vurdert.
Tidligere olje- og energiminister og Sp-leder Odd Roger Enoksen er i dag styreleder i Troms Kraft as, men Enoksen sier til DN at han ikke kjente til at selskapet hadde gitt penger til Senterpartiet. Det lyktes ikke DN å få kommentar fra administrativ ledelse i Troms Kraft igår.
Konsernsjef i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan, kjenner imidlertid godt til saken. Eidsiva Energi bidro med 500.000 kroner til Senterpartiet i 2009.
- Dette var et konkret prosjekt som vi støttet. Det hadde ikke vært aktuelt å gi en generell støtte til Senterpartiet. For oss var det viktig at fornybar energi ble best mulig promotert. Derfor bidro vi med penger til det som i hovedsak ble en produksjon av en rapport og en del seminarvirksomhet.
- Hvorfor ga dere da en halv million til Senterpartiet?
- Vi hadde en del diskusjoner rundt dette, og fant ut at det var greit at Senterpartiet ble prosjektleder for prosjektet.
- Sp sier selv at dette ble et viktig økonomisk bidrag til deres valgkamp?
- For oss var det viktigste at alternativ energi ble satt på dagsorden, og det var helt klart at rapporten som ble laget også kunne bli benyttet av andre partier, sier Rinnan.
Men rapporten om alternativ energi ble ikke benyttet av andre partier i valgkampen 2009. En av grunnene kan ha vært at rapporten ble presentert av nettopp Senterpartiet på en pressekonferanse arrangert av Senterpartiet.
Helt uhørt
Høyres stortingsrepresentant Gunnar Gundersen reagerer sterkt på pengegavene fra kraftselskapene til Senterpartiet, og viser til at kraftselskapene er eid av kommuner og fylkeskommuner.
- Dette er offentlig eide kraftselskaper som støtter ett parti. Det er helt uhørt og pengene må betales tilbake. Dette skaper også sterk tvil om konsesjonssakene fra disse selskapene får en korrekt behandling av Sp-statsråden som styrer Olje- og energidepartementet, sier Gundersen.
Les også:
Riis-Johansen sier ja til omstridt kraftledning
Stoltenberg skjulte eksklusiv sølvgave
Navarsete oppga ikke gave tross brev fra Stoltenberg
Navarsete kunne fått sparken i privat næringsliv
Fikk armbånd fra Røkke
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.