Professor Laurence C. Smith ved Californias største universitet, UCLA, som er på norgesbesøk under Oslo Maritime Week i dag, spår befolkningseksplosjon i Norge de neste 40 årene, skriver Dagens Næringsliv.
I bunn for analysen ligger fortsatt sterk økonomisk vekst i Asia og utviklingsland, som igjen gir en voldsom etterspørsel etter olje, gass og mineraler.
Hovedkonklusjonen fra Smiths bok «The World in 2050», hvor han ser på effektene av en voksende befolkning og global oppvarming, er at statene i nord vil profittere på et varmere klima med økt biologisk produksjon.
I tillegg vil et stabilt styresett, stabil vannforsyning, økt matproduksjon og nye seilingsruter samt tilgjengelig og billig landareal også dra i samme retning.
- Norge vil følge like bak
– Canada vil vokse veldig raskt – rundt 30 prosent – de neste 40 årene, mens Norge vil følge like bak med en økning på over 20 prosent. Det er over en million mennesker – og det er mye for et lite land, sier Smith til Dagens Næringsliv.
Han sier at befolkningsveksten hovedsakelig vil komme via arbeidsinnvandring.
Smith sier at det spesielt er sentrene som får befolkningsveksten, slik som Oslo, Stockholm og Vancouver, og at utkantområdene ikke kan forvente den samme «boomen».
Smith er imidlertid svært betenkt over manglende handling i klimapolitikken, og støtter FNs klimarapport, som spår store klimaskader ved økt brukt av fossilt brennstoff.
– Det finnes noen sorte svaner som kan ødelegge alle fremtidsscenariene. Den ene er metangass under permafrosten. Denne gassen er 25 ganger sterkere som klimagass enn CO2. I tillegg kommer trusler fra tapt artsmangfold og en kollaps i det økonomiske systemet.
Les også:
Millionen som endrer Norge
<b>- Norge risikerer å bli et nytt Sveits</b>
<b>- Den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke</b>
<b>Ulltveit-Moe: - Bare tull at Norge trenger innvandrere</b>
(2011)
<b>Over halvparten vil ha slutt på innvandringen </b>
(2011)
<b>Hver fjerde nordmann har innvandrerbakgrunn i 2060</b>
(2011)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.