Milliardær og forvalter Øystein Stray Spetalen (49) er oppgitt over at politikere avviser sentralbanksjef Øystein Olsens forslag om å endre handlingsregelen, skriver Dagens Næringsliv.
Olsen sa i sin årstale sist torsdag at man bør basere finanspolitikken på en årlig forventet avkastning etter inflasjon (realavkastning) fra oljefondet på tre prosent, mot dagens fire prosent. Siden oppstart i 1998 har oljefondets forvaltere nemlig kun klart 2,5 prosent i årlig realavkastning.
– Øystein Olsen har skjønt det. Handlingsregelen er i utgangspunktet feil, sier Spetalen.
Norge har ikke råd
Spetalen mener handlingsregelen har ført til at politikerne bruker mer penger enn det Norge tjener og har råd til. Han sier politikerne, som representerer eierne av fondet, har oppfordret og oppmuntret forvalterne til å ta altfor stor risiko ved å kreve fire prosent avkastning, som de så skal forbruke.
– Politikere leter alltid etter unnskyldninger for å kunne bruke mer penger for å bli gjenvalgt ved neste valg. Enten det er å øke skattene, som er upopulært, eller øke lånene eller å gjemme seg bak handlingsregelen, sier Spetalen til DN.
- En feilslutning fra Spetalen
Økonomiprofessor Øystein Thøgersen (47) ved Norges Handelshøyskole (NHH), sier Spetalen tar feil. Han roser på sin side politikerne som har greid å følge handlingsregelen.
Thøgersen, som var medlem av Hovedstyret i Norges Bank fra 2004 til og med 2009, sier regelen bidrar til bedre disiplin.
– Det er en feilslutning fra Spetalen. Forvalterjobben linkes opp til om man vinner noen tideler hvert år mot en gitt benchmark, sier han til DN.
Lavere renter i dag
Spetalen er imildertid ikke i tvil om at handlingsregelen er feil, fordi den ikke tar hensyn til endring i risikofri rente. Han mener den ikke tar nye situasjoner inn over seg.
Spetalen viser blant annet til at renten på inflasjonssikrede statsobligasjoner i USA med ti års løpetid var på over fire prosent i 2000. I dag er den på minus 0,2 prosent, som betyr at investorer er villige til å betale for å sikre pengeverdien.
Thøgersen står imidlertid på sitt, og sier at for å ha en god og forutsigbar finanspolitikk uten plutselige kast i både skatter og velferd er man nødt til å ha en formening om hva som er normalavkastning. Det blir derfor feil å legge svingninger i disse papirene og markedene til grunn, sier professoren.
Les også:
Norges Bank: - Vi har ikke noe ansvar for boligprisene
<b>Oljefondet blant de dårligste</b>
<b>Olsen vil kutte i bruken av oljemilliarder</b>
Ber regjeringen lytte til sentralbanksjefen
<b>- Vi kan ikke leve av å være det rikeste landet i verden</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.