Ifølge personvernloven er det straffbart å ikke melde fra til Datatilsynet dersom man har overvåkningskamera.
Dagens Næringsliv har gått myndighetene etter i sømmene, og en gjennomgåelse av et utvalg statlige etater viser at flere av dem har begått lovbrudd hver eneste dag.
- En rekke politihus over hele Norge har unnlatt å registrere sin overvåkning.
- Flere domstoler, blant dem Oslo Tingrett, har heller ikke meldt fra om at de overvåker.
- I regjeringskvartalet har det foregått ulovlig overvåkning av publikum og forbipasserende fra 2004 og frem til mai i år. I Regjeringskvartalet finnes også Høyesterett.
- Jeg synes staten skal være et forbilde. Hvordan skal vi få pølsebodeieren i "Lillevik" til å følge loven når sentrale statsetater neglisjerer bestemmelsene, spør direktør i Datatilsynet, Georg Apenes.
Kjenner bare til ett av fem kameraer
Ifølge Apenes er Norge et av landene i Europa med størst tetthet av overvåkningkameraer, uten at dette gjenspeiles i antallet som er meldt inn til Datatilsynet.
- Vi antar at vi kanskje har registrert ett av fem kameraer, sier Apenes til DN.
Legger seg flat
Fornyings- og administrasjonsdepartementet er Datatilsynets overordnede departement. Statsekretær i Wenche Lyngholm beklager at kameraene i regjeringskvartalet ikke har vært registrert.
- Det er bare å legge seg flat. Det er mange skjemaer man kan vurdere som overflødige, men dette meldeskjemaet om overvåkningskameraer er ikke ett av dem. Det skulle definitivt vært sendt inn, sier Lyngholm til DN.
Syns overvåkning er greit
Dagensit.no har tidligere skrevet at de fleste nordmenn er positivt innstilt til mer overvåkning i samfunnet:
Tre av fire nordmenn aksepterer mer overvåkning i samfunnet dersom det gjør hverdagen tryggere.
Sjekk hvem som er mest positive:"Greit å bli overvåket"(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.