De fleste husker striden mellom Kjell Inge Røkke og næringsminister Sylvia Brustad i påsken i fjor.
Stridens kjerne var en gigantransaksjon fra Røkke-kontrollerete Aker til et datterselskap av delvis statseide Aker Solutions. Aker fikk to milliarder kroner for selskapene, Røkke fikk gevinst på 500 millioner og mange analytikere mente selskapene egentlig var verdt null
Transaksjonen ble muligjort fordi aksjonæravtalen i Aker Holding ikke var klar nok på hvordan nærstående transaksjoner skulle behandles. Det førte til at transaksjonene ble gjennomført, på tross av at staten ikke var tilfredse med at de ikke hadde noe de skulle ha sagt i beslutningen.
Aker Holding er et delvis statseid selskap hvor Kjell Inge Røkke er hovedaksjonær. Selskapet er igjen hovedaksjonær i Aker Solutions, som var kjøper da de omstridte transaksjonene ble gjennomført i begynnelsen av april.
Sjekk hva Høyre mener om saken: - Har tatt for lang tid
Enige om behandling
Nå er eierne i Aker Holding endelig enige om en ny avtale som beskriver hvordan nærstående transaksjoner skal behandles i fremtiden, for å unngå at noe lignende skjer igjen.
Med det setter partene også strek over den svært betente striden.
"Etter en fornyet gjennomgang av aksjonæravtalen fra juni 2007, er eierne i Aker Holding enige om tilleggsbestemmelser som beskriver hvordan nærstående transaksjoner skal behandles for fremtiden. Tilleggsavtalen signeres i dag", skriver Aker Holding i en børsmelding.
Avtalen regulerer i utgangspunktet alle transaksjoner som inngås mellom selskap i Aker-konsernet og datterselskap av Aker Solutions ASA.
- Det ble sikkert sagt ting som ikke skulle blitt sagt. Nå må vi legge denne saken bak oss og gå videre. Det viktige er at vi gjør en god jobb i fremtiden, sier næringsinister Trond Giske i en kommentar, ifølge NTB, og viser med det til ordene som falt mellom Røkke og Brustad da det sto på som verst.
Les også: Brustad angrer på ordvalget
- Hadde disse presiseringene vært på plass da, ville den konflikten aldri oppstått, sa konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker på en pressekonferanse mandag ettermiddag, og viste til striden ifjor vår, ifølge NTB.
Presiserer nærstående
Forhandlingene om en ny avtale har pågått lenge, og partene har hele tiden vært enige i at en revidert avtale skal sikre at eventuelle nye nærstående transaksjoner vil kreve en behandling i generalforsamling i Aker Solutions ASA eller datterselskapene.
"Det nå foreliggende tillegget og endringen til aksjonæravtalen beskriver dette prinsipp, og presiserer blant annet hva som er å regne for nærstående transaksjoner, hvilke selskaper bestemmelsene omfatter og hvilke informasjonsprosedyrer som gjelder overfor styre og eiere i Aker Holding", skriver Aker Holding.
Må være enstemmige
Her er hovedpunktene:
- Nærstående transaksjoner som er omfattet av tilleggsavtalen skal ikke gjennomføres av Aker-konsernet med mindre styret i Aker Holding enstemmig har godkjent avtalen.
- Tilleggsavtalen regulerer i utgangspunktet alle transaksjoner som inngås mellom selskap i Aker-konsernet og datterselskap av Aker Solutions.
- Generalforsamlingsbehandling er ikke nødvendig for avtaler som inngås som ledd i selskapets ordinære virksomhet. Dette unntaket skal ikke gjelde overdragelse av virksomhet over 100 millioner kroner.
- Tilleggsavtalen gjelder i utgangspunktet ikke for avtaler som inngås av datterselskap som er børsnoterte eller hvor den økonomiske eierinteressen er 50 prosent eller lavere.
- Både styret og eierne i Aker Holding skal ha informasjon om transaksjoner som vil kreve behandling og enstemmig godkjenning i selskapets styre. I tillegg skal det utarbeides kvartalsvise oversikter over andre nærstående transaksjoner mellom relevante selskaper når verdien av transaksjonene overskrider 10 millioner kroner. Aker Holdings styreleder eller daglig leder skal være kontaktpunkt mellom selskapet og eierne.
Les også:
<b>Har én kontrakt - er verdt 1 milliard</b>
<b>Alt om Aker-saken</b>
<b>Slik skal ny Røkke-sak unngås</b>
<b>Røkkes pengebinge fylles opp</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.