- Vi har en særnorsk utfordring. Som et av ytterst få land i Europa vil vi kunne få et høyrepopulistisk parti i regjering, sa Stoltenberg da han talte under et møte i Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité på Sørmarka utenfor Oslo mandag.

Etter talen holdt Stoltenberg fast ved karakteristikken av Frp som høyrepopulister.

- Frp har vært et høyrepopulistisk parti og har klare islett av å være det fremdeles. Det ser vi ikke minst på den uansvarlige pengebruken partiet legger opp til, sier han til NTB.

Frp-leder Siv Jensen har lite til overs for merkelappen fra Stoltenberg.

- Vi er et ansvarlig, liberalistisk parti som vil gi enkeltmennesket større frihet. At Stoltenberg ikke liker vår politikk, er ikke noe sjokk. Men han burde holde seg for god til denne type karikering, sier Jensen til NTB.

Endret samfunn

Statsministeren mener Høyre vil bidra til et linjeskifte i norsk politikk dersom partiet ikke går mot sentrum som før, men til høyre ved en ny regjeringsdannelse.

- Hvis Høyre velger å ta med Frp i regjering, legger partiet ut på en helt annen vei enn tidligere. Frp har i hele sin eksistens stått for en helt annen politikk og vil føre Norge i en helt ny retning.

Ifølge Stoltenberg prøver Høyre og Frp å skjule hvor annerledes de egentlig er fra Arbeiderpartiet og regjeringspartnerne SV og Sp.

- Skal vi holde velferdssamfunnet ved like, må vi betale for det og ikke love milliarder i skattelette. Og hvis vi ønsker et velorganisert arbeidsliv må vi ha sterke fagforeninger som trygger arbeidsplassene, sier han.

Stoltenberg mener de rødgrønne partiene er alene om å stå på arbeidstakernes side, og gjorde det klart i sin tale at det bare er i et slikt samarbeid fagbevegelsen kan sikre medlemmenes interesser.

- Arbeidstakerne skal være trygge på at det vi gjør ikke skader deres interesser. Vi står tydelig på arbeidstakernes side. Der har høyrepartiene aldri vært, sa Stoltenberg.

- Pippi-økonomi

I en fersk rapport skryter OECD av svensk økonomi og kaller den like sterk som Pippi Langstrømpe. Organisasjonen spår en økonomisk vekst på 3,9 prosent i år, og det må vel innebære at Stoltenberg og sosialdemokratene ikke har enerett på gode politiske løsninger?

- Sverige har fremdeles 7.4 prosent arbeidsledighet. Da har man alvorlige økonomiske problemer, fastslår Stoltenberg.

Med de danske og svenske sosialdemokratiske lederne Helle Thorning-Schmidt og Mona Sahlin til stede skrøt Stoltenberg av samarbeidet med fagbevegelsen generelt og LO spesielt. Han tok avstand fra det han mener er høyresidens tilløp til harselering med påstander om rødgrønn «samrøre».

- Dette er et uttrykk for politiske forskjeller. Et velorganisert arbeidsliv og sterke fagforeninger er i vår alles interesse, slo statsministeren fast.

Han sa videre at dette samarbeidet har ført til et arbeidsmarked der folk kan føle seg trygge. Stoltenberg trakk også frem at likestillingen ikke ville ha kommet så langt som i dag uten fagbevegelsen og Arbeiderpartiet.

- Ett års foreldrepermisjon kom ikke av seg selv. Det hadde vært mindre likestilling dersom vi ikke hadde hatt pappapermisjonen. Nå står høyresiden samlet om å avskaffe den, sa Stoltenberg. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.