Internasjonale selskaper skal ikke lenger kunne snylte på skatten gjennom gunstige gjeldsfradrag i Norge, skattemyndighetene skal få innsyn i advokaters klientkontoer og Norge vil jobbe for innsynsrett i enda flere skatteparadiser.

– Dette handler om å tette skattehull. Det er et stort internasjonalt problem at selskaper utnytter hull i skattesystemet og forskjeller mellom land, sier Stoltenberg til NTB.

Nær 17 milliarder
Skatteetaten anslo i januar i år at multinasjonale selskaper forsøkte å unndra 16,7 milliarder kroner fra beskatning ved å handle med seg selv, ifølge NRK.

Også dette hullet tar regjeringen sikte på å tette igjen.

– Regjeringen vil legge fram et forslag om innstramming av rentefradrag på lån mellom selskaper i samme konsern, sa Stoltenberg da han talte på Youngstorget før årets 1. mai-tog i hovedstaden.

Urettferdig

– Internasjonale selskapers mulighet til å trekke fra gjeldsrenter er ubegrenset. Det betyr at de kan ta opp store lån i Norge, få store fradrag, og dermed nulle overskuddene i Norge og føre inntektene ut av landet, forklarer Stoltenberg.

Han sier at mye av dette er lovlig, men det betyr likevel ikke at det er bra:

– De nuller ut overskuddene og får lite eller ingenting i skatt. Det er urettferdig overfor norske selskaper som ikke har tilsvarende muligheter og som betaler full skatt. I tillegg taper fellesskapet store inntekter, og velferdsordninger undergraves. Derfor vil vi begrense disse mulighetene, sier Stoltenberg til NTB.

Starbucks
Hvilke selskaper som benytter disse hullene, vil statsministeren ikke si noe om. Men han er ikke i tvil om at det er snakk om store beløp.

– Over tid snakker vi om milliarder. Dette er penger vi vil bruke til å gi skattelettelser på andre områder, for det samlede nivået skal ikke økes, sier han.

I fjor ble det blant annet kjent at kafékjeden Starbucks kun har betalt cirka 90 millioner kroner i britisk selskapsskatt siden 1998, til tross for at kafékjeden har tjent over 30 milliarder kroner på virksomheten.

Eiere av lokale kaffebarer i England har påpekt at de må betale 20 prosent i skatt, mens Starbucks har sluppet unna med 2-3 prosent.

OECD-støtte
Også nettbutikken Amazon og internettgiganten Google har fått oppmerksomhet for skattetilpasning over landegrensene, og i februar i år tok Tyskland, Frankrike og Storbritannia initiativ for å hindre skattetriksing mellom ulike lands ulike regler.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) støttet initiativet.

– Norge overtar formannskapet i OECD i mai. En hovedsak for oss blir å få til enda bedre internasjonale avtaler. I tillegg vil vi jobbe for ytterligere innsyn i flere skatteparadiser, sier Stoltenberg til NTB.

Advokatkontorer
I revidert nasjonalbudsjett som legges fram tirsdag, foreslår regjeringen å gi skattemyndighetene innsyn i advokaters klientkontoer slik de allerede har i kontoer i bank- og finansinstitusjoner.

– Det går store beløp ut av landet på denne måten. Innsyn gir oss mulighet til å avsløre juks, tilpasninger og unndragelse, sier Stoltenberg til NTB.

Forslaget kommer som en følge av en kjennelse i Høyesterett i 2010 som sa at navn på klienter som overfører penger via advokaters klientkonto, skal holdes hemmelig. Da hadde valutaregisteret i Skatt Øst funnet ut at seks advokatkontorer overførte til sammen 7,5 milliarder kroner til og fra skatteparadiser via firmaenes klientkontoer fra 2004 til 2009. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.