Jens Stoltenberg hadde nettopp fått inn et stolpediagram fra finansdepartementet over gjennomsnittlig årlig BNP-vekst da Dagens Næringsliv kom på besøk.
- Jeg vil gjerne snakke halvannen time om den grafen der. Dette er fersk kjøtt!, sier en sprekkferdig stoolt statsminister til DN.
Grafen viser at fastlands-Norges økonomi har vokst med over 4 prosent årlig de siste 15 årene. Det er over dobbelt så høyt som EU-landene.
Sverige og Danmark blir sinker i forhold med henholdsvis litt over 2 prosent og nær 1,5 prosent. Til sammenligning har USA hatt en vekst litt over 2,5 prosent.
Bare Slovakia, Polen, de baltiske landene og Irland slår oss.
Skape og dele
– Vi er klart best av de gamle industrilandene, og de som ligger over oss på denne statistikken er nå i dyp krise, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til DN.
Statsministeren mener at statistikken illustrerer at Norge fører en vekstfremmende politikk, at den norske modellen er god for verdiskaping og at det ikke er noen motsetning mellom å skape og dele.
Stoltenberg peker også på kvinners deltakelse i yrkeslivet som en suksessfaktor.
– Det ville vi ikke fått til uten satsingen på barnehager og skolefritidsordningen. Derfor er god familiepolitikk også god økonomisk politikk, sier han.
Også fagforeningenes rolle for å sikre en ansvarlig lønnsvekst har vært viktig, mener Stoltenberg.
Kina-hjelp
Forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå (SSB) legger til at Kina har spilt en viktig rolle for Norges vekst i disse årene:
– Sammenlignet med mange andre land, nyter Norge spesielt godt av Kinas vekst fordi økonomiene våre utfyller hverandre. Kina trenger våre innsatsvarer som oljen til sin eksportindustri, mens vi får billigere konsumvarer tilbake. Derfor kan vi et vis være glade for at store deler av vår konsumvareproduksjon var bygget ned før Kina kom på banen, sier han til DN.
Bjørnstad mener dessuten at kvinners betydning for den økonomiske veksten allerede startet på 1980-tallet, og at arbeidsinnvandring har vært vel så viktig de siste årene.
Les også:
- Oljen har gjort oss late
- Den norske syken er verst
<b>- Vi har det så fett</b>
<b>- En mutert og alvorlig hollandsk syke</b>
- Oljealderen går mot slutten
- En kultur av velferdsavhengighet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.