Etter valget vil Stortingets representanter få et langt høyere utdannelsesnivå, skriver Dagens Næringsliv.

Det er et av hovedfunnene i rapporten «Det nye Stortinget», som er utarbeidet av den liberale tankesmien Civita. Rapporten bruker snittet av de nyeste meningsmålingene for å si hvilke kandidater som sannsynligvis blir valgt inn, er at representantene har et svært høyt utdannelsesnivå.

Her kan du selv sjekke hele sammensetningen av det nye stortinget slik det ser ut nå.

Høyest utdannelse av alle har 50 år gamle Kristin Vinje fra Korsvoll på Oslos vestkant. Vinje er den eneste realistiske kandidaten med doktorgrad.

Hun kommer rett fra jobben som finansbyråd i Oslo til en trygg fjerdeplass på Høyres liste i hovedstaden.

Velutdannet gjeng
Selv om Vinje blir den eneste med doktorgrad, er tendensen at representantene har mer utdannelse enn før. Mens 30 prosent av befolkningen over 16 år har en eller annen form for høyere utdannelse, har 83 prosent av det nye Stortinget det samme. I dagens Storting er tallet 72 prosent.

Rådgiver Eirik Løkke i Civita mener spådommene er svært solide.

- Det blir nok enkelte justeringer, men forutsatt at det ikke kommer et politisk jordskjelv, regner vi med at over 90 prosent av navnene på listen havner på Stortinget, sier han.

Ikke bekymret
Får Løkke rett, vil Norge få en nasjonalforsamling som på flere måter er mindre representativ enn dagens. Et hovedtrekk er at gruppen som noe nedsettende kalles broilere, gjør seg mer gjeldende. Det blir altså flere med politikken som eneste arbeidslivserf#229. Andelen representanter som kommer fra det private næringsliv, faller kraftig. Frp markerer seg som partiet med høyest privat andel blant sine representanter.

Vinje er ikke spesielt bekymret for at Stortinget skal bli mindre representativt.

- Det er naturligvis ønskelig med variasjon, men det er umulig å sikre lik representasjon på alle mulige områder, sier hun, og legger til: - De fleste nordmenn er nok ikke så interessert i politikk, men den gruppen er vanskelig å få representert på Stortinget.

Gamle ut, kvinner inn
Gjennomsnittsalderen for en stortingsrepresentant er i dag 46 år, og det vil den fortsette å være, ifølge Civita. 85 prosent av alle representantene er mellom 30 og 59 år, både i «det nye» og det nåværende Stortinget. En trend er likevel tydelig: Mens antallet velgere over 60 år øker, faller antallet representanter over 60 år markant.

Hvis Civitas spådommer slår til, vil den forhenværende mannsbastionen Stortinget få flere kvinnelige representanter enn noen gang. Kvinneandelen ligger an til å bli 44 prosent, mot 39 prosent i dag.

En del profiler vil forsvinne hvis dagens meningsmålinger slår til. Blant annet er disse i fare:

  • Hallgeir Langeland (SV)
  • Audun Lysbakken (SV)
  • Trygve Slagsvold Vedum (Sp)
  • Per Olav Lundteigen (Sp)

Her kan du selv sjekke hele sammensetningen av det nye stortinget slik det ser ut nå.

Les også på DN.no i dag:

Slik holder du kiloene i sjakk - uten trening

Forventer all time high innen nyttår

Her er sommerens beste vinbokser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.