Sosialistisk Venstreparti vil stille langt strengere krav til aleneforsørgere som søker økonomisk støtte fra Nav.
Mange somaliske familier er anmeldt for trygdesvindel ved hjelp av falske skilsmisser. Ved å skille seg får moren, om hun har omsorg for barn, overgangsstønad på 150.000 kroner i året i tre år – uten krav om å jobbe. Det vil SV ha slutt på nå. Partiet mener overgangsstønaden er en integreringsfelle på linje med kontantstøtten.
– Vi vil ha krav til aktivisering. Det å kvalifisere seg for jobb skal være normen, sier SVs Karin Andersen, som er leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, til NRK.
Ifølge Nav har minst 100 somaliske kvinner fått barn med eksmannen etter at de ble skilt. Flere av disse er senere anmeldt for trygdebedrageri. Dette håper SV å få stoppet med sitt forslag.
– Det vil ikke være like attraktivt å søke overgangsstønad om man må ut i jobb, sier Andersen.
Tirsdag legger det regjeringsoppnevnte Brochmann-utvalget fram sin rapport om fremtiden til velferdsstaten i en tid med økt innvandring. Overgangsstønaden er en del av rapporten og SVs forslag skal ifølge NRK ligge tett opp til det som foreslås i rapporten.
Strømmer ut av Norge
Velferdsordninger krysser i økende grad Norges grenser. 1.250 personer bosatt i utlandet vil trolig motta 50 millioner kroner i kontantstøtte fra Nav i år.
Brochmann-utvalget har på vegne av regjeringen brukt to år på å svare på om innvandringen truer den norske velferdsmodellen. Tirsdag legger professor Grete Brochmann fram resultatet av arbeidet. Den økende flyten av trygdekroner til personer bosatt i utlandet er et felt de har tatt tak i.
– Ja, eksport av ytelser er et viktig tema vi tar for oss. Deriblant kontantstøtte, bekrefter utvalgslederen til Dagsavisen.
EØS-avtalen binder Norge til å gi gjestearbeidere mange av de samme ytelsene som norske statsborgere. Dette betyr at de kan søke om kontantstøtte og barnetrygd selv om familien bor i hjemlandet. To tredeler av kontantstøtten til utlandet går nå til Polen, samtidig som at stadig færre nordmenn benytter seg av ordningen.
Frps innvandringspolitiske talsmann vil stramme inn.
– Vi må finne en måte å begrense disse utbetalingene på. Jeg regner med at utvalget tar tak i dette, sier Per-Willy Amundsen.
Aps innvandringspolitiske talskvinne Lise Christoffersen mener dette er et farlig terreng og forventer at utvalget ikke går inn på slike spørsmål:
– Disse rettighetene må være universelle. Dette er prisen man betaler for å leve i en globalisert verden, sier Christoffersen.
Les også:
Fyrer løs mot høyresiden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.