Høyres tre finanspolitikere på Stortinget har tatt turen til Stockholm for å hente inspirasjon hos søsterpartiet Moderaterna.

En av dem, Jan Tore Sanner, takker Sverige for den svenske arbeidskraften.

Sveriges finansminister Anders Borg svarer med å takke Norge for formuesskatten, som han tror vil sende norske kapitalister til Sverige, skriver Dagens Næringsliv.

- Uholdbart for Norge på sikt
Etter at Borg og den borgerlige alliansen kom til makten, er svenske skatter kuttet betydelig. Blant annet ble formuesskatten fjernet i 2007, og dermed står Norge igjen som ett av svært få europeiske land som skattlegger formue.

- Vi ser at mange norske næringsdrivende tvinges over. At vi har tatt bort formuesskatten og har veldig lav bedriftsskatt, det drar, tror jeg. På sikt er det uholdbart for Norge å ha en såpass mye høyere skatt på næringsdrivende og ikke minst på foretakskapital. Jeg tror vi kommer til å se en økende tendens til at mennesker som kjenner at de ikke klarer å drive virksomhet med den høye skattebelastningen, velger andre løsninger, sier Borg til DN.

- Kan vokse sterkt sammen
Sammen med Norge er Sverige blant de svært få vestlige landene som har hentet seg inn igjen etter finanskrisen.

På spørsmål fra DN om han nå vil ha den svenske arbeidskraften tilbake, svarer Borg:

- Jeg tror vi kan vokse sterkt sammen, og de får gjerne bli igjen i Norge. Jeg tror det er bra for unge mennesker å ha jobbet utenlands.

Rake motsetninger
I konkurranseevne er imidlertid Norge og Sverige blitt rake motsetninger, viser tallene fra den sveitsiske handelshøyskolen IMDs «World Competitiveness Yearbook 2011» som ble publisert igår.

Der klatrer Sverige fra sjette til fjerdeplass på listen over landene med best konkurranseevne i verden, mens Norge faller fra niende til 12. plass.

- Lønnsveksten er langt høyere enn veksten i produktiviteten. Flere selskaper melder nå at de flytter forskning og utvikling ut av Norge. Gitt økningen i oljeprisen er det svært overraskende og skuffende det Norge presenterer, sier visedirektør Suzanne Rosselet i IMD til Dagens Næringsliv.

Nye toner
Likevel får Norge skryt fra uventet svensk hold. Björn Rosengren, tidligere svenske næringsminister, og mest kjent i Norge for uttalelsen "Norge er den siste Sovjetstat" i 1999, har nå blitt nestleder i styret for Norsk-Svensk Handelskammer. Han roser Norge opp i skyene.

- Norge er et av verdens vakreste land, et av de mest demokratiske og et av dem med største likhet. Nå er det også et av de rikeste landene. Man kan ikke annet enn å like Norge, sier Rosengren til DN.

Han forklarer den krasse sovjetstat-uttalelsen med at han den gang var sliten etter netter med forhandlinger om fusjon mellom Telia og Telenor og at han var frustrert over daværende Telenor-sjef Tormod Hermansen.

- Han skulle bestemme alt, også over eierne og hvem som skulle sitte i styret. Det var llitt uvant for oss. Men ikke et vondt ord om Hermansen, jeg er en stor beundrer av ham som kompetent leder, sier Rosengren nå.

Les også: Giske med nytt angrep på formuesskatten

Giske står fast på skatteforslag



- Mange får formuesskatt for første gang

Varsler boligskatt med Gjedrem


Godtar mer skatt dersom formuesskatten fjernes



Super timing for pruting på boligrenten
Selge eller leie ut arvet bolig? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.